Weer uitstel handhaving Wet DBA

Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Snel (Financiën) hebben in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de handhaving van de Wet DBA wordt uitgesteld naar 1 januari 2020.

Schijnzelfstandigheid

De Wet DBA (Dienstbetrekking Arbeidsrelaties) is bedoeld om ‘schijnzelfstandigheid’ tegen te gaan. Hiermee wordt bedoeld te voorkomen dat zzp’ers of andere ondernemers feitelijk in loondienst werken. De overheid loopt hiermee immers premies en belastingen mis. De Wet DBA probeerde duidelijk te maken wanneer er sprake is van een dienstbetrekking. In de praktijk zorgde deze wet voor veel onrust en de handhaving is al herhaaldelijk uitgesteld.

Wel boetes

De bewindslieden hebben wél aangekondigd boetes te gaan heffen als er sprake is van kwaadwillendheid. Hierbij moet sprake zijn van één van de volgende drie criteria:

  1. Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking;
  2. Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid;
  3. Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid

Het is dus raadzaam uw verhouding met eventuele opdrachtnemers/-gevers goed onder de loep te nemen. De Raadgevers adviseert u graag op dit onderwerp.

Deze blog is geschreven door mr. Aron Buitenhuis,  bedrijfsjurist en ondernemingsrecht-expert bij De Raadgevers.

Uw bedrijf kan gebruikmaken van de kennis en ervaring van De Raadgevers. Onze gespecialiseerde juristen zorgen ervoor dat u juridisch up-to-date bent en blijft. Daardoor bent u voorbereid, kunt u de kosten binnen de perken houden maar belangrijker nog, u bent altijd bij.  Dat noemen wij ‘Ondernemen met een voorsprong!’

Bel 088 133 11 33 of mail service@deraadgevers.nl en informeer naar de mogelijkheden

Start typing and press Enter to search