Het Intellectueel eigendomsrecht (IE) is een verzameling van wetgeving met als belangrijkste doel de bescherming van de creatieve geest. Bekende onderdelen van het intellectueel eigendomsrecht zijn het auteursrecht, het merkenrecht en het octrooirecht.

Maar onder het IE recht valt ook:

  • het handelsnaamrecht
  • het tekeningen en modellenrecht
  • het kwekersrecht
  • het databankenrecht en
  • de naburige rechten ( het recht van uitvoerende artiesten)

Intellectueel eigendomsrecht bij de Raadgevers

De Raadgevers begeleidt en adviseert diverse partijen aan beide zijden van het recht, dus zowel de maker/ houder van het intellectueel eigendomsrecht als degene die wordt aangesproken op inbreuk van het intellectueel eigendomsrecht.

Auteursrechten

Regelmatig krijgen wij verzoeken binnen van ondernemers, die een nieuw merk willen deponeren of hun auteursrechten beter willen beschermen. Cliënten kunnen wij bijstaan bij de afweging van de keuzes, die gemaakt dienen te worden.

Merkenrecht

In het merkenrecht adviseren wij bij de deponering van het merk als een woordmerk te algemeen is en daardoor niet voor deponering in aanmerking komt of ingeval van een beeldmerk welke kenmerken doorslaggevend zijn voor het verkrijgen van een deponering.

Licentieovereenkomsten

Ook stellen wij diverse licentieovereenkomsten op, beoordelen deze en desgewenst onderhandelen wij over deze licentieovereenkomsten met de wederpartij. Indien onze cliënten de onderhandelingen zelf willen doen, zorgen wij voor een goede basis zodat zij stevig en correct de onderhandelingen met de wederpartij kunnen voeren.

Inbreuk intellectueel eigendomsrecht

Vaak komt het ook voor dat wij cliënten begeleiden die aangesproken worden op inbreuk van een intellectueel eigendomsrecht. Een inbreuk is tegenwoordig al snel aan de orde. Op het internet is alles vrij toegankelijk, maar beschermd door het intellectueel eigendomsrecht van de maker van het artikel of de afbeelding.

Een veel voorkomend misverstand is nog steeds dat door het op het internet te plaatsen vrij gebruik van het geplaatste geen probleem zal zijn.

Indien onze cliënten worden aangesproken op inbreuk van intellectueel eigendomsrecht, dan gaan wij ervoor om de beste deal voor hun eruit te slepen. Onze ervaring is dat, ook staat de wederpartij in zijn recht, door middel van stevige onderhandelingen wij vaak onze cliënten enkele duizenden euro’s kunnen besparen.

Heeft u vragen over intellectueel eigendomsrecht?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op:

of vul ons contactformulier in

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search