Prinsjesdag 2023: Waar dien je als ondernemer rekening mee te houden?

Welke maatregelen heeft de overheid voor jou als werkgever in 2024 in petto? Hieronder een selectie van de belangrijkste veranderingen voor werkgevers.

Waar dien je als ondernemer rekening mee te houden?

  1. Verhoging van het minimum uurloon

Vanaf 1 januari 2024 ben je als werkgever verplicht om al je werknemers minimaal het minimumloon te betalen. Hiervoor wordt de WML (Wet Minimum Loon en minimum vakantiebijslag) aangepast. Uitgangspunt wordt dan het uurloon van een werknemer met een 36-urige werkweek.  Doordat er  nu verschillen zijn voor werknemers die meer dan 36 uur werken of in een bepaalde sector zitten, kan het zo zijn dat het uurloon van een werknemer,  die meer dan 36 uur werkt lager is dan van een werknemer die minder of 36 uur verdient.

Voor werkgevers geldt dat het verstandig is om voor alle werknemers na te gaan of zij vanaf 1 januari 2024 in ieder geval per uur minimaal het minimum uurloon worden betaald.

  1. Verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding

In 2023 ging de maximaal onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 naar € 0,21 per km. In 2024 stijgt deze onbelaste reiskostenvergoeding naar € 0,23 per km.

  1. Versoepeling van de regeling zakelijk reizen met het OV

Momenteel dient een werkgever bij het verstrekken en vergoeden van een OV abonnement veel administratie bij te houden. Ook moet een werkgever nu loonheffing inhouden en afdragen als de werknemer de ov-kaart niet genoeg zakelijk gebruikt. Het kabinet wil deze regeling voor werkgevers versoepelen.

Per 1 januari 2024 is het de bedoeling dat de werkgever een OV abonnement mag verstrekken aan zijn werknemers zonder dat daar belasting over verschuldigd is. Uitdrukkelijke voorwaarde blijft dat je als werknemer de OV-kaart voor zakelijke reizen gebruikt.

  1. Het STAP-budget wordt deels vervangen door de SLIM-regeling

Veel werkgevers gebruiken het STAP-budget voor de opleiding van hun personeel. Deze subsidie van € 1.000 houdt per 1 januari 2024 op te bestaan. De helft van het geld dat hierdoor vrijkomt,  zal dan ten goede komen aan de SLIM-regeling. Met deze regeling wil het kabinet leren en ontwikkelen in een bedrijf vanzelfsprekend maken.

Werkgevers kunnen onder de SLIM-regeling maximaal € 25.000 subsidie aanvragen.

  1. De werkkostenregeling WKR: verhoging vrije ruimte teruggedraaid

De tijdelijke verhoging van de WKR in 2023 wordt in 2024 teruggedraaid. De vrije ruimte was in 2023 verhoogd naar 3,0% over de eerste € 400.000 van de loon van alle medewerkers samen. In 2024 vervalt deze verhoging en bedraagt de vrije ruimte weer 1,92% over de eerste € 400.000,- van de fiscale loonsom.

  1. De arbeidskorting stijgt met € 115 bij een inkomen rond het wettelijk minimumloon.
  2. De inkomstenbelasting kent twee schijven. Vanaf 1 januari 2024 wordt de tweede schijf minder geïndexeerd, namelijk met ( slechts met 3,55% in plaats van 9,9%)

Het tarief in de eerste belastingschijf neemt met 0,03 procentpunt toe. Hierdoor gaan ondernemers maximaal € 20 meer belasting betalen.

8. De mkb-winstvrijstelling gaat omlaag van 14% naar 12,7%

Ondernemers betalen hierdoor over een groter deel van hun winst of inkomen belasting. Ondernemers met de hoogste winsten gaan er het meest op achteruit door deze aanpassing.

9. Een maatregel uit het vorige Belastingplan is de verdere
verlaging van
de zelfstandigenaftrek van € 5.030 naar € 3.750.

Wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen. Indien er wijzigingen zijn, zullen we dat in onze nieuwsbrief vermelden.

 

Heb je vragen of wil je sparren over een bepaalde maatregel voor jouw situatie? Neem contact met jouw accountjurist op via 088-1331133.

Start typing and press Enter to search