Het Consumentenrecht is de juridische bepaling waarbij de consument wordt beschermd bij de aanschaf van een product. Organisaties die zaken doen met consumenten, krijgen altijd te maken met het Consumentenrecht.

Zaken doen met consumenten

Als u zaken doet met consumenten, gelden er andere spelregels dan tussen ondernemingen onderling. Consumenten worden beschermd omdat zij vaak de zwakste partij zijn. Het Consumentenrecht kent veel regels en bepalingen waarvan bij consumenten in uw algemene voorwaarden niet mag worden afgeweken. Deze staan op de zogenaamde ‘Zwarte en Grijze lijst’ van verboden of (vermoedelijk) onredelijke bedingen voor consumenten.

Daarnaast geldt binnen het Consumentenrecht dat uw producten moeten voldoen aan de redelijke verwachtingen die de consument daarvan mag hebben. Deze verwachtingen worden gewekt door o.a. onder andere reclamemateriaal, het soort product, het merk of door de hoogte van de prijs. Ongeacht de duur van de garantie, moet bijvoorbeeld een wasmachine toch echt langer meegaan dan 1 jaar.

Consumentenrecht voor online verkoop

Verkoopt u producten via uw webwinkel, dan krijgt u te maken met bijzondere regels binnen het Consumentenrecht over ‘Verkoop op Afstand’. Zo moet u de consument altijd een bedenktijd van 14 dagen geven waarin het product mag worden teruggezonden zonder opgaaf van reden. Wel mag u eisen dat de verpakking ongeopend is als het om specifieke verbruiksartikelen gaat.
Strikt genomen mag u geen vooruitbetaling van meer dan 50% vragen, maar kunnen er wel extra kosten voor het betalen per factuur in rekening worden gebracht.

Over al dit soort specifieke onderdelen van het Consumentenrecht kunnen de juristen van De Raadgevers u adviseren, zodat u uw bedrijfsprocessen goed kunt inrichten en uw voorwaarden ‘“consument-proof’” zijn.

Vragen over onze consumentenrecht?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op:

of vul ons contactformulier in

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search