Ben je als stichting verplicht de broncode van een door vrijwilliger gemaakte software veilig te stellen?

Je ziet het steeds vaker, bedrijven die intern hun eigen software proberen te ontwikkelen. Niets mis mee. Laat dan in ieder geval juridisch goed vastleggen wie waarop recht heeft. Dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld auteursrechten maar ook voor eventuele (toekomstige) vergoedingen.

 In deze zaak werd er een vrijwilligersovereenkomst gesloten tussen De Stichting en een Software Engineer. Deze software engineer had als taak de software voor De Stichting te ontwikkelen. Op een gegeven moment kwam de samenwerking tot z’n eind, waarna De Stichting de computer waarop de server van De Stichting draaide, had verkocht. De Software Engineer vordert vervolgens de broncode van de software van De Stichting. De Software Engineer geeft aan dat de broncode aan hem toekomt als maker van de software. In deze zaak dient de rechter de vraag te beantwoorden of De Stichting gehouden was de broncode veilig te stellen voordat zij de server verkocht.

Het feit dat Software Engineer auteursrechthebbende is van de broncode kan volgens het Hof worden bewezen. Software Engineer was immers betrokken bij De Stichting door zijn specialistische kennis. De Stichting stelt echter dat Software Engineer zijn werkzaamheden heeft uitgevoerd onder leiding en toezicht van (een medewerker) van De Stichting, als bedoeld in artikel 6 Auteurswet. Het Hof bepaald daarentegen dat Software Engineer zelf de werkzaamheden heeft uitgevoerd en dat enkel het feit dat het idee van De Stichting afkwam er niet voor zorgt dat zij de leiding hadden over het proces. Broncodes hebben overigens een eigen karakter en dragen een persoonlijke stempel van de maker, waardoor het valt onder het begrip ‘werk’ in de zin van art. 10 Auteurswet.

Het enkele feit dat sprake is van een overeenkomst tussen de partijen zorgt er niet voor dat het auteursrecht van Software Engineer naar De Stichting is gegaan. Tussen de partijen geldt er namelijk een licentieovereenkomst, die is geëindigd op het moment dat de vrijwilligersovereenkomst tot zijn einde kwam. De Stichting heeft zich hieraan gehouden, nu zij geen gebruik meer heeft gemaakt van de software. Het auteursrecht legt aan De Stichting echter niet de verplichting op om de broncode voor Software Engineer veilig te stellen. Het feit dat De Stichting de computer heeft verkocht raakt het auteursrecht van Software Engineer op de broncode dus niet. Daarnaast waren er ook geen afspraken tussen de partijen gemaakt wat betreft de broncode. Het was voor De Stichting dan ook niet duidelijk dat zij de broncode veilig had moeten stellen.

 

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op via 088-1331133 / service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search