Verlenging seizoenplaats camping, is dat een recht?

Het contract van een huurder die al zestien jaar dezelfde seizoenplaats huurde werd stopgezet.  Na een incident met een vuurwapen, koos de camping ervoor om het tijdelijke contract na afloop van dat seizoen niet meer te verlengen vanwege de veiligheid van andere huurders. De huurder was echter van mening dat ze het recht had opnieuw haar seizoenplaats te huren.

Oordeel
De rechter heeft bepaald dat een camping een seizoenplaats niet opnieuw aan dezelfde huurder hoeft te verhuren wanneer deze huurder amok gemaakt heeft. Ook al staat de huurder al zestien jaar op dezelfde plaats, contractsvrijheid is namelijk het uitgangspunt.

De rechter ziet deze huurcontracten als een serie van contracten voor bepaalde tijd waarbij aan het eind van elk kampeerseizoen de overeenkomst van rechtswege afloopt. De verhuurder hoeft in zo’n geval de huur dus niet op te zeggen. Ondanks de lange periode waarin de huurder de seizoenplaats gehuurd heeft, ontstaat er geen automatisch recht op verlenging van de overeenkomst aan het einde van het kampeerseizoen.

Het belang van de veiligheid van andere huurders weegt in dit geval zwaarder dan het belang van de huurder van de seizoenplaats. De huurder moet vanwege het financiële belang wel in staat worden gesteld om zelf een nieuwe huurder voor de seizoenplaats te zoeken.

 

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact op met je account jurist via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

 

Start typing and press Enter to search