Huurverhoging altijd toegestaan?

Onlangs heeft de rechter in een tweetal zaken uitspraak gedaan over huurverhoging bij een winkelpand en een kantoorruimte.

 

Winkel

Casus

In de zaak van de winkel was het op basis van de algemene voorwaarden toegestaan de huur met 14,5% te verhogen vanwege de stijgende energieprijzen. De huurder wilde van deze huurverhoging af, omdat hij al stijgende kosten had wegens stijgende energietarieven.

Oordeel
De rechter oordeelt dat de stijgende energieprijzen geen onvoorziene omstandigheden zijn en dat de algemene voorwaarden redelijk en billijk zijn. Ondanks de forse verhoging gaat de rechter mee met de huurverhoging. De rechter is van mening dat de huurprijsverhoging berekenen via de CPI is toegestaan.

Tip
Let bij het sluiten van een huurovereenkomst goed op welke afspraken gemaakt worden met betrekking tot een eventuele huurprijsverhoging. Let er dan ook op welke manier de huurprijsverhoging berekend zal worden, zodat dit geen onvoorziene omstandigheden met zich meebrengt als de huurprijsverhoging een keer hoger uitvalt dan verwacht.

 

Kantoorruimte

Casus
De verhuurder wilde in deze zaak een huurverhoging van 14,5% doorvoeren op grond van de consumentenprijsindex van het CBS. De huurder is het niet eens met deze huurverhoging, hij is van mening dat dit niet redelijk en billijk is, omdat de rekenmethode van het CBS is gewijzigd in 2023. Sinds juni 2023 heeft het CBS de rekenmethode aangepast waardoor het indexcijfer lager uitvalt. De huurder wil dat er een indexering van 8,1% plaatsvindt vanaf januari 2023 in plaats van een indexering van 14,5%.

Oordeel
De rechter oordeelt dat de vordering voor het aanpassen van de indexering voor het verhogen van de huurprijs voor de bedrijfsruimte niet toewijsbaar is. De rechter heeft bepaald dat de prijsindexering per 1 januari 2024 gedaan moet worden op basis van de aangepaste consumentenprijsindex van het CBS, omdat het onbillijk zou zijn als de oude consumentenprijsindex gebruikt zou worden. Er is geen sprake van onvoorziene omstandigheden, maar de rechter oordeelt wel dat de huurprijsverhoging niet redelijk en billijk is. Dat in dit geval vanaf januari 2023 de nieuwe rekenmethode van de CBS index toegepast moet worden.

Tevens oordeelt de rechter dat er bij de stijging van energieprijzen in 2023 waardoor de consumentenprijsindex gestegen is, geen sprake is van onvoorziene omstandigheden. De rechtbank concludeert dat het voor het jaar 2024 niet uitmaakt of de nieuwe of de oude methode van het CBS wordt toegepast voor de berekening. De vordering van de huurder wordt afgewezen, omdat de berekening van de huurder zou leiden tot een veel lagere huurprijs vanaf januari 2024 dan de huurprijs die berekend zou worden als de nieuwe of de oude rekenmethode toegepast zou worden.

Tip
Let bij een vordering tot een lagere huurverhoging op dat de vordering goed omschreven wordt en dat de vordering ook voldoet aan de maatstaven van de consumentenprijsindex, zodat voorkomen wordt dat er een vordering wordt ingediend die niet kan worden goedgekeurd door de rechter, omdat deze teveel afwijkt van de rekenmethodes van het CBS.

 

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact op met je account jurist via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search