Dringend eigen gebruik woning?

Soms kan het zo zijn dat een verhuurder van een woning de huurovereenkomst wil ontbinden wegens dringend eigen gebruik. Hier zijn wel enkele regels aan verbonden: ontbinding wegens eigen gebruik is namelijk niet altijd mogelijk.

Feiten
Sinds 2012 huren de huurders een woning van de verhuurder. Op 20 september 2019 heeft de verhuurder de huurovereenkomst opgezegd per 31 maart 2020 wegens dringend eigen gebruik. De huurders hebben in november 2019 laten weten dat ze niet akkoord gingen met deze opzegging. De verhuurder heeft een tijd in het buitenland gewoond en wil nu zijn eigen huis weer zelf gaan gebruiken omdat hij naar Nederland is teruggekomen vanwege de geboorte van zijn kleinkind. Hij is van mening dat dit dringend eigen gebruik is, terwijl de huurders van mening zijn dat er in dit geval geen sprake is van dringend eigen gebruik.

Oordeel

De rechter is van mening dat in dit geval niet ontbonden kan worden wegens dringend eigen gebruik. De verhuurder heeft het dringend eigen gebruik onvoldoende kunnen aantonen. De rechter vond het namelijk onvoldoende dringend dat de verhuurder vanuit het buitenland terug naar Nederland wilde vanwege de geboorte van zijn kleinzoon.

Tips
Houd er rekening mee dat het niet in alle gevallen mogelijk is om een woning die verhuurd wordt weer zelf te gaan bewonen wegens dringend eigen gebruik. Hier moeten goede redenen voor zijn, anders zal de rechter zo’n vordering afwijzen.

 

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact op met je account jurist via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

 

Start typing and press Enter to search