Zonder een beroep op de klachtplicht in art. 7:23 BW, mag de rechter deze bepaling niet ambtshalve toepassen

Op 22-04-2022 (ECLI:NL:HR:2022:582) heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de rechter de klachtplicht ex art. 7:23 BW niet ambtshalve mag beoordelen. Indien schuldenaar geen verweer voert dat niet tijdig is geklaagd, kan deze bepaling niet worden toegepast.

Casus:
Eiser heeft met Dutch Campers B.V. (DC) een overeenkomst gesloten op grond waarvan DC een bestelauto van eiser heeft omgebouwd tot een camper. Na de oplevering van de camper heeft eiser bij DC geklaagd over gebreken met betrekking tot, onder meer, de keukenkastjes en het dakluik van de camper. Eiser vordert vervangende schadevergoeding ter hoogte van (in hoofdsom) € 16.795,–. De rechtbank heeft DC veroordeeld tot betaling van (in hoofdsom) € 3.525,44. Het hof heeft de vordering met betrekking tot de gestelde gebreken aan de keukenkastjes en het dakluik afgewezen op de grond dat eiser daarover te laat heeft geklaagd. Het middel voert onder meer aan dat DC geen beroep op de klachtplicht ex art. 7:23 BW heeft gedaan. Het hof heeft miskend dat de klachtplicht niet ambtshalve mag worden toegepast.

Oordeel:
De Hoge Raad overweegt dat art. 7:23 lid 1 BW bepaalt dat de koper er geen beroep meer op kan doen dat hetgeen, dat is afgeleverd, niet aan de overeenkomst beantwoordt, indien hij de verkoper daarvan niet binnen bekwame tijd nadat hij dit heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, kennis heeft gegeven. Indien de schuldenaar (de verkoper) niet het verweer voert dat niet tijdig is geklaagd als bedoeld in art. 7:23 BW, dan kan deze bepaling niet worden toegepast. De gedingstukken laten geen andere uitleg toe dan dat DC niet het verweer heeft gevoerd dat niet tijdig is geklaagd. Door desondanks aan eiser op grond van art. 7:23 BW het recht te ontzeggen nog een beroep te doen op de door hem gestelde gebreken in de prestatie van DC, heeft het hof dus ten onrechte toepassing gegeven aan deze bepaling. De klacht slaagt dan ook.

Tip:
– Indien je geen verweer voert dat niet tijdig is geklaagd, kan deze bepaling niet door de rechter ambtshalve worden toegepast. Wees volledig in je verweer en doe een beroep op de klachtplicht ex art. 7:23 BW.

Heb je een vergelijkbare situatie aan de hand of wil je preventief advies dit onderwerp, dan kun je contact opnemen met je accountjurist.

Start typing and press Enter to search