Billijke vergoeding bij eindigen arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wegens verwijtbaar handelen.

In bijzondere situaties kan het zijn dat bij het aflopen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd  een werkgever naast de transitievergoeding ook nog een (forse) billijke vergoeding moet betalen. Namelijk als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. In dit geval speelde de discussie over grensoverschrijdend gedrag en de angstcultuur een rol bij de beslissing om het contract niet te verlengen.

Feiten

Het einde van arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd werd in de betreffende casus tijdig aangezegd door de werkgever en derhalve van rechtswege tot een einde gekomen. De werknemer vond dat zij naast de transitievergoeding ook recht had op een billijke vergoeding. De werknemer vond namelijk dat het niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst ernstig te wijten was aan de werkgever.

De werknemer was in dit geval eerst 5 maanden als vrijwilliger werkzaam geweest bij dezelfde werkgever. Vervolgens werkte zij vanaf oktober 2021 9 maanden op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in de functie van coördinator van een kinderspeeltuin. Op 1 juli 2022 werd de arbeidsovereenkomst voor een termijn van 1 jaar verlengd.

Er ontstond echter discussie tussen de werknemer en de werkgever over diens functioneren. Belangrijker echter was dat de werknemer op haar beurt stelde dat er sprake was van ongewenst gedrag door een bestuurslid bij de werkgever, bestaande uit het sturen van seksueel getinte whatsappberichten aan de werknemer. De werkgever stelde in verband met deze klacht wel een externe vertrouwenspersoon aan, maar verder heeft de werkgever niets met deze situatie gedaan en is er ook geen gehoor gegeven aan de door werknemer ingediende klachten met betrekking tot deze grensoverschrijdende situatie. De werknemer meldde zich ziek op 17 februari 2023. De werknemer vond dat er sprake was van een angstcultuur in de organisatie en heeft ook daarvoor een klacht ingediend.

Zoals hiervoor benoemd speelden er dus veel verschillende problemen met betrekking tot de arbeidsrelatie tussen de werknemer en bestuursleden in het bedrijf.

Vervolgens heeft de werkgever de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet willen verlengen waardoor deze op 30 juni 2023 van rechtswege tot een einde is gekomen. Werkgever zegt dat het niet voortzetten van de overeenkomst het gevolg is van het feit dat de werknemer niet aan de functie-eisen voldeed.

Oordeel
De rechter oordeelt dat het niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. De rechter vindt dat hier sprake van is, omdat de werknemer heeft aangetoond dat er sprake was van verwijtbaar handelen doordat er onder andere ongepaste mails en whatsappberichten verstuurd waren door de werkgever. De rechter vond de genomen maatregelen onvoldoende, dat is ook een reden dat de billijke vergoeding in dit geval een aanzienlijk bedrag is. Ook de gevolgen van het ontslag spelen mee bij de bepaling van de hoogte van de billijke vergoeding. De rechter kent een billijke vergoeding toe van bijna 9500 euro.

De grondslag voor de toegekende billijke vergoeding na het eindigen van deze arbeidsovereenkomst van rechtswege is gebaseerd op art. 7:673lid 9 BW.

Tips

Neem als werkgever klachten die te maken hebben met ongewenst gedrag op de werkvloer altijd serieus, zorg voor een deugdelijk protocol en volg e.e.a. te allen tijde goed op, al dan niet gebruikmakend van een (externe) vertrouwenspersoon. Ook indien er sprake is van een klacht van een werknemer met een contract voor bepaalde tijd.

 

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

 

Start typing and press Enter to search