Zakendoen met Rusland

De inval in Oekraïne was voor de Europese Unie aanleiding om nieuwe sancties tegen Rusland op te leggen. De nieuwe EU-sancties hebben Rusland hard getroffen, maar hebben ook een grote impact op Nederlandse bedrijven die zaken doen met Rusland.

De Europese Unie legt beperkingen op aan bepaalde personen, bedrijven en organisaties. De sancties tegen Rusland zijn vooral gericht op de financiële, energie- en transportsector en dual-use goederen (goederen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt). In uitzonderlijke gevallen is het wel toegestaan om dergelijke producten uit te voeren naar Rusland, hiervoor is echter wel een vergunning nodig. Bedrijven die zakendoen in deze sectoren of met deze personen, moeten goed onderzoeken of zij dit nog mogen doen.

Verder heeft de Europese Commissie op 12 maart 2022 verschillende Russische banken losgekoppeld van het internationale betalingssysteem SWIFT. Betalingen met die banken zijn zo goed als onmogelijk.

Als reactie op nieuwe westerse sancties heeft Rusland de export van meer dan 200 verschillende producten tot eind 2022 verboden of beperkt. Het gaat onder andere om auto’s, medische apparatuur, landbouwwerktuigen, treinwagons, telecommunicatieapparatuur en hout.

Deze wederzijdse sancties kunnen gevolgen hebben voor jullie onderneming. Zo kun je te maken hebben met de gevolgen van een latere levering van producten of kun je bepaalde producten in het geheel niet leveren. Ook kan intussen jullie inkoopprijs zijn gestegen. Hoe ga je met deze veranderingen om?

 

Heb je verdere vragen over dit onderwerp of hulp nodig, neem dan contact op met jullie accountjurist of bel naar 088-1331133.

Start typing and press Enter to search