Verrekening opbrengst zonnepanelen

Een verhuurder hoeft niet de opbrengst uit zelf betaalde zonnepanelen te verrekenen met servicekosten. Dit staat los van de huurrelatie met de huurder, maar is een kwestie tussen de verhuurder en de energieleverancier.

Casus

De verhuurder van een woning met zonnepanelen, heeft bij de verhuurder een bedrag van € 1.455,11 aan servicekosten over het jaar 2017 bij huurder in rekening gebracht. Huurder had hierna de huurcommissie verzocht om de afrekening van de servicekosten te beoordelen. Hierbij kwam de huurcommissie uit op een lager bedrag omdat zij oordeelde dat de verhuurder de opbrengst van de zonnepanelen in mindering moet brengen op de aan huurder in rekening gebrachte servicekosten. Voorts oordeelde de huurcommissie dat huurder de administratiekosten niet verschuldigd is omdat de jaarrekening niet tijdig is verstrekt. De huurcommissie kwam hierdoor uit op een bedrag van € 1.052,41.

Oordeel

De kantonrechter is van oordeel dat de huurder dient te betalen voor de energie die zij heeft verbruikt. De rechter stelt dat niet is gebleken dat de opbrengst van de zonnepanelen van de verhuurder aan de huurder ten goede zou moeten komen. De opbrengst van de zonnepanelen is een kwestie tussen de verhuurder en zijn energieleverancier en heeft niets van doen met de relatie tussen de verhuurder en huurder. De huurder kan niet de vruchten plukken van de zonnepanelen die zijn bekostigd door de verhuurder. Daarbij is in de huurovereenkomst niks opgenomen over zonnepanelen. De opbrengst van de zonnepanelen kan dus niet in mindering worden gebracht op de energie die de huurder heeft verbruikt.

Verder oordeelt de kantonrechter dat hoewel de jaarrekening te laat is verstrekt, deze wél is verstrekt. Op het te laat verstrekken van de jaarrekening staat geen wettelijke sanctie. Hierdoor oordeelt de rechter dat de administratiekosten niet in mindering kunnen worden gebracht op de servicekosten.

 

Tips

Als verhuurder ben je niet genoodzaakt de opbrengst van zonnepanelen te verrekenen met de gemaakte energiekosten van de huurder. Wil je hier als verhuurder toch afspraken over maken, neem deze op in de huurovereenkomst.

 

 

Heb je vragen over dit onderwerp of een gerelateerd onderwerp? Neem dan contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search