Toewijzing transitievergoeding en billijke vergoeding: werkgever voldoet niet aan de re-integratieverplichtingen

Tijdens het re-integratieproces geldt er voor zowel de werknemer als de werkgever een inspanningsverplichting. Dit betekent dat zij er beiden alles aan moeten doen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. De rechtbank Overijssel oordeelde op 22 november 2023 dat de arbeidsovereenkomst ontbonden wordt onder toekenning van een transitievergoeding en een billijke vergoeding door het niet nakomen van de re-integratieverplichtingen van de werkgever.

Feiten

Werkneemster is op 8 april 2019 in dienst getreden bij Flex Koerier in de functie van chauffeur. Werkneemster heeft zich op 22 september 2020 ziekgemeld en is tot op heden arbeidsongeschikt. Flex koerier betaalt haar volledige salaris nog door.

Flex koerier is haar verplichtingen in het kader van de re-integratie niet nagekomen. Zij heeft de facturen van de arbodienst niet voldaan, met als gevolg dat werkneemster niet meer door de bedrijfsarts is opgeroepen. Ook de facturen van de loopbaancoach zijn niet voldaan. Werkneemster moest die kosten uiteindelijk zelf betalen. Verder kon werkneemster niet starten bij de desbetreffende werkervaringsplek, omdat Flex Koerier heeft nagelaten een ziekmelding bij het UWV te doen. Het re-integratietraject is door deze omstandigheden volledig stil komen te liggen.

Werkneemster verzoekt onder meer ontbinding van de arbeidsovereenkomst, een transitievergoeding en een billijke vergoeding.

Oordeel

Flex koerier heeft werkneemster de kans op een succesvolle re-integratie ontnomen. De handelswijze van Flex Koerier is zeer belemmerend voor werkneemsters herstel en daarom is er sprake van ernstig verwijtbaar handelen van Flex Koerier.

De kantonrechter erkent dit als verwijtbaar handelen en oordeelt dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.

Een forse billijke vergoeding en een transitievergoeding wordt in dit geval ook toegewezen nu Flex Koerier werkneemster in een kwetsbare situatie volledig aan haar lot is overgelaten. Flex Koerier heeft in deze procedure geen verweer gevoerd en daarom wordt de forse billijke vergoeding toegekend.

 

Tips

Het is noodzakelijk als werkgever om de re-integratieverplichtingen na te komen. Als dit niet naar behoren wordt nageleefd, zullen er nadelige gevolgen ontstaan voor zowel werkgever als voor de werknemer. Zorg dus dat de re-integratieverplichtingen netjes worden opgevolgd.

 

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact op met je account jurist via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search