Opzegging door werknemer: een moeilijk verhaal

In een recente uitspraak heeft de rechter een interessante uitspraak gedaan, die maar weer aantoont dat opzegging door een werknemer niet snel wordt aangenomen.

Casus

De werknemer treedt op 4 januari 2021 in dienst bij werkgeefster voor de duur van 1 jaar. Op 20 oktober 2021 raakt de werknemer arbeidsongeschikt door een verkeersongeval tijdens werktijd. Op 1 november 2021 heeft de werknemer een brief ondertekend die door de werkgeefster is opgesteld, waarmee hij zijn dienstverband per dezelfde datum heeft opgezegd.

In de periode tussen 1 november 2021 en 4 januari 2022 ontving de werknemer geen inkomsten. Enkele maanden later, op 12 april 2022, gaf de werknemer via zijn advocaat aan dat hij niet begreep wat hij precies ondertekende en welke gevolgen dat zou hebben. De werkgeefster had niet duidelijk uitgelegd wat er in die brief stond. Daarnaast beheerst de werknemer niet goed genoeg de Nederlandse taal om te begrijpen wat er in die opzegbrief stond.

Hij verzocht werkgeefster om zijn salaris over de periode van 1 november 2021 tot 4 januari 2022 alsnog door te betalen. Werkgeefster weigerde dit verzoek, want de werknemer had toch immers zelf zijn opzegbrief getekend?

Oordeel

Het oordeel van de rechter werpt een ander licht op deze zaak. De rechter vond dat de beslissing om de brief op te stellen lag bij werkgeefster. Zij had de werknemer uitgenodigd om op kantoor te komen op 1 november 2021, terwijl hij ziek thuis was. De werknemer dacht dat hij door de brief te ondertekenen zijn salaris voor de maand oktober 2021 zou ontvangen, niet dat hij zijn dienstverband beëindigde.

In het licht van deze omstandigheden had de werkgever niet mogen aannemen dat de werknemer daadwerkelijk de intentie had om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en daarmee afstand wilde doen van zijn recht op salarisbetaling of een ziektewetuitkering. Uit hoofde van het principe van goed werkgeverschap had de werkgever de bedrijfsarts moeten raadplegen om te onderzoeken of de werknemer weigerde te werken of dat hij vanwege arbeidsongeschiktheid niet in staat was om te werken. In deze context heeft de rechter geoordeeld dat de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig is beëindigd.

 

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over arbeidsrecht of een gerelateerd onderwerp? Neem dan contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search