Onredelijk bezwarend rentebeding voor consument bij huurovereenkomst

In deze zaak oordeelde de rechter dat het vorderen van de wettelijke rente in de ROZ-voorwaarden over de huurachterstand woning van 12% onredelijk bezwarend is voor de consument en daardoor vernietigbaar is. Er is geen toepassing van de wettelijke rente als aanvullend recht.

Casus

Een particuliere huurder heeft bij een professionele verhuurder een huurbetalingsachterstand van bijna acht maanden. De verhuurder vordert hierdoor ontbinding van de huurovereenkomst met huurder en vordert betaling van de achterstallige huur van acht maanden, vermeerderd met de wettelijke rente. Op de huurovereenkomst zijn de Algemene bepalingen huurovereenkomst woonruimte, (74/2003) ROZ-voorwaarden, van toepassing.

Oordeel  

De kantonrechter wijst de vordering toe met betrekking tot betaling van de achterstallige huur. De vordering tot betaling van de wettelijke rente over de huurachterstand wordt echter afgewezen. De ROZ-voorwaarden bevatten in artikel 20.2 een contractueel rentebeding. Deze bedraagt 1% per maand over de verschuldigde hoofdsom. Jaarlijks is dat een rente van meer dan 12%.

De kantonrechter is verplicht ambtshalve te toetsen of het rentebeding een oneerlijk beding is in de zin van de Richtlijn oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten (93/13/EG). De huurder is namelijk een particuliere huurder en kan daarom worden gezien als consument in de zin van de Richtlijn.

De rechter oordeelt dat het rentebeding een onredelijk bezwarend beding is als bedoeld in artikel 6:233 onder a BW en daarom zal worden vernietigd. Het rentebeding is namelijk niet opgenomen in de huurovereenkomst zelf, maar in de daarop van toepassing verklaarde algemene voorwaarden waarvan niet is gebleken dat de partijen daarover onderhandeld hebben. Verder wordt voor het nadeel dat dit beding meebrengt voor de huurder nergens een voordeel ter compensatie geboden.
De verhuurder vordert alleen wettelijke rente en niet de contractuele rente.

De wettelijke rente kan echter ook niet worden toegewezen op basis van het Dexia-arrest gewezen door het Hof van Justitie (ECLI:EU:C:2021:68). In dat arrest is bepaald dat de huurovereenkomst ook zonder het rentebeding kan voortbestaan en daardoor niet mag worden ‘herzien’ door toepassing van aanvullend recht (de wettelijke rente).

De vordering tot betaling van de achterstallige huur wordt toegewezen door de rechter. De vordering tot betaling van de wettelijke rente en contractuele rente wordt afgewezen.

 

Tips

Ben je een verhuurder en wil je de ROZ-voorwaarden van toepassing laten zijn is het verstandig om deze bepalingen op te nemen in de huurovereenkomst met de huurder. Kijk ieder geval of je dan ook het nadeel van de huurder in een andere bepaling kunt compenseren. Kun je dat doen dan wordt de nadelige ROZ-voorwaarden niet als onredelijk bezwarend gezien.

 

Heb je vragen over dit onderwerp of een gerelateerd onderwerp? Neem dan contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search