Mag ik mijn werknemers vragen om te melden welke landen zij tijdens hun vakantie zullen bezoeken en mag ik hen verplichten om in quarantaine te gaan na terugkomst?

Je kunt werknemers wel vragen om door te geven naar welke landen zij zullen afreizen; ze zijn echter niet tot antwoorden verplicht.
Daarnaast kun je werknemers (behoudens zwaarwegende redenen) ook niet verplichten tot het afnemen van een coronatest of  om na vakantie in thuisquarantaine te gaan.

Als werkgever ben je verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde werkomgeving.
Je kunt in dat kader wel je werknemers dringend adviseren om niet op vakantie te gaan naar landen waar code oranje of rood van kracht is. Je kunt werknemers helaas niet verbieden om naar bepaalde gebieden af te reizen.
Werknemers die toch afreizen naar een gebied met ‘code oranje’, moeten op dringend advies van de overheid gedurende twee weken na terugkeer preventief thuisblijven.
Zoals het er nu naar uitziet wordt dit advies binnenkort omgezet in een wettelijke verplichting.

Je kunt deze medewerkers wel vooraf duidelijk waarschuwen dat ze in dat geval gedurende die quarantaine geen recht op loon hebben (als ze niet volledig productief kunnen zijn vanuit huis).

Meer informatie over dit artikel? Neem contact met ons op via 088-133 11 33 / service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search