Fokrechten dressuurpaard Totilas

Het is bijna drie jaar geleden dat top-dressuurpaard Totilas op 20-jarige leeftijd is overleden. Toch kwam begin dit jaar het wereldberoemde paard nog in het nieuws. Bij de verkoop van het paard in 2010 waren geen afspraken overeengekomen over de fokrechten. Rechtbank Gelderland oordeelde op 15 februari 2023 dat de exclusieve fokrechten met het ingevroren sperma opgeslagen in rietjes aan de Duitse eigenaar toekomt.

Casus

Totitlas werd verkocht in oktober 2010 aan een Duitse fokker en paardenhandelaar. Er was sprake van een mondelinge koopovereenkomst in welke was afgesproken dat Totilas voor enkele miljoenen zou worden verkocht. In de summiere factuur waren alleen de prijs en het rekeningnummer vermeld. In november 2010 werden door de Nederlandse oud-eigenaar en verkoper van Totilas (om niet) 301 rietjes met sperma van Totilas aan de nieuwe eigenaar verstrekt.  Eind 2020 overleed Totilas. De oud-eigenaar en verkoper van Totilas heeft vervolgens de overige rietjes met sperma van Totilas, welke hij nog in zijn bezit had, online te koop aangeboden. Hierop verzocht de Duitse eigenaar de verkoop te staken en alle rietjes aan hem te verstrekken. Beide partijen zijn van mening dat zij de fokrechten hebben met betrekking tot de overgebleven spermarietjes van Totilas.

De kernvraag in de zaak is of de koper alleen het paard Totilas heeft gekocht, zoals de verkoper beweert, of ook het exclusieve recht om met deze hengst te fokken en zijn sperma te vermarkten, zoals de koper stelt.

Oordeel

Omdat er niks op papier was gezet, moet de bedoeling van partijen uit de verklaringen en gedragingen en overige omstandigheden van het geval af te leiden zijn. Bij het bepalen van de bedoeling van een partij dient naar behoren rekening te worden gehouden met alle omstandigheden van het geval, waaronder begrepen de onderhandelingen, eventuele handelwijzen die tussen partijen gebruikelijk zijn, gewoonten en alle latere gedragingen van partijen.

Of de fokrechten zijn meegegaan met de verkoop van het paard moet dus uit de bedoelingen van partijen af te leiden zijn. Hierbij neemt de rechter in aanmerking dat de Duitse koper onder andere een fokker is. De verkoper had derhalve kunnen begrijpen dat de koper Totilas als dekhengst wilde inzetten.

Daarnaast bevestigde de gratis levering door koper van de 301 spermarietjes dat hij had begrepen dat de exclusieve fokrechten in de koop waren inbegrepen. Koper had ook bij de aflevering van de rietjes gevraagd of dit alle rietjes waren. Hieruit moest door verkoper worden begrepen dat koper ervan uitging dat verkoper geen recht meer had op rietjes van Totilas.

Om onder andere deze redenen oordeelde de rechtbank dat niet alleen de hengst is verkocht maar ook het exclusieve recht om met deze hengst te fokken en zijn sperma te vermarkten.

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over hippisch recht, contractenrecht of een gerelateerd onderwerp? Neem dan contact met mr. M.J.S. Joosten via 088-1331133 of stuur een mail naar mjoosten@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search