Cameratoezicht op de thuiswerkplek?

Camera’s kunnen bijdragen aan meer veiligheid en zekerheid op de werkvloer. Het observeren van werknemers op de werkplek is echter niet zomaar toegestaan. Dat blijkt maar weer uit een recente uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant op 28 september 2022 (ECLI:NL:RBZWB:2022:5656). Hieronder lees je hoe deze zaak verliep.

Feiten:

Werknemer was sinds januari 2019 in dienst van een Amerikaans bedrijf met tot voor kort tevens een vestiging in Nederland. Tot de functie van werknemer, ‘inside sales representative’, behoorde de acquisitie van nieuwe klanten. Werknemer verrichte deze werkzaamheden vanuit zijn eigen woning. Op 1 september 2019 tekende werknemer een verklaring van zijn werkgever, waarin stond dat zijn arbeidsovereenkomst een ‘’at-will employment’’ is en dit betekent dat zowel werkgever als werknemer de arbeidsovereenkomst op ieder gewenst moment mag beëindigen.

Werknemer ontving een paar jaar later, op 23 augustus 2022, een e-mail met de mededeling dat hij met onmiddellijke ingang diende deel te nemen aan het ‘Corrective Action Program’, een virtuele omgeving. Onderdeel van deze deelname was dat de werknemer gedurende de hele werkdag moest zijn ingelogd, zijn scherm moest delen en zijn camera aan moest laten staan. Werknemer gaf aan het niet prettig te vinden de hele dag te worden gemonitord en dit een inbreuk op zijn privacy was. Hierna ontving werknemer twee nog indringendere instructies, waarop werknemer op 26 augustus 2022 op dezelfde wijze reageerde. Diezelfde avond ontving werknemer van werkgever een e-mail met de mededeling dat zijn arbeidsovereenkomst werd beëindigd wegens werkweigering en ongehoorzaam gedrag. Kortom: de werknemer werd op staande voet ontslagen.

Werknemer is het niet eens met dit ontslag en verzoekt de kantonrechter om werkgever te veroordelen tot onder andere betaling van een billijke vergoeding en een transitievergoeding.

Oordeel:

De kantonrechter stelt allereerst vast dat de op 1 september 2019 ondertekende verklaring niet van betekenis is, aangezien de mogelijkheid voor werkgever om op ieder gewenst moment de arbeidsovereenkomst te beëindigen in strijd is met het Nederlandse arbeidsrecht.

De kantonrechter noemt vervolgens de drie vereisten voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet (uit artikel 7:677 lid 1 BW):

  • Er moet sprake zijn van een dringende reden;
  • Op grond van de dringende reden moet werknemer onverwijld (per direct) zijn ontslagen;
  • De dringende reden moet tijdig en voldoende duidelijk aan de werknemer zijn medegedeeld.

Werkgever heeft in de summiere mail van 26 augustus 2022 aan werknemer als dringende reden voor het ontslag alleen werkweigering en ongehoorzaam gedrag gegeven. Er is verder geen enkele toelichting gegeven op de aard en de ernst van de gedragingen van werknemer of op het moment waarop die gedragingen zich zouden hebben voorgedaan. De dringende reden is dus niet tijdig en ook niet duidelijk genoeg aan werknemer medegedeeld. Daarnaast levert de door werkgever gestelde werkweigering ook geen dringende reden op voor het ontslag, aangezien uit niets blijkt dat werknemer op enig moment heeft geweigerd de opgedragen werkzaamheden te verrichten.

Vervolgens bespreekt de kantonrechter of het bezwaar van werknemer om zijn camera de hele dag aan te laten staan kan worden aangemerkt als ongehoorzaam gedrag. De kantonrechter merkt hierbij op dat aan het observeren van werknemers op de (thuis)werkplek strenge voorwaarden zijn verbonden. Na toetsing van de voorwaarden oordeelt de kantonrechter dat de instructie van werkgever om de camera aan te laten staan een inbreuk is op het recht van werknemer op privéleven.

De werknemer ontvangt daarom achterstallig salaris, een transitievergoeding, een vergoeding voor regelmatige opzegging en een billijke vergoeding. Het totaalbedrag? Zo’n €80.000 euro.

Tip:

Bovenstaande uitspraak laat zien dat je als werkgever niet zomaar je werknemers mag monitoren. Er zijn natuurlijk situaties waarin het monitoren van werknemers wel is toegestaan, maar omdat werknemers een stukje privacy inleveren zijn hier strenge voorwaarden aan verbonden.

 

Heb je een soortgelijke kwestie of vragen hierover? Neem dan contact op met je accountjurist. Voor meer informatie bel naar 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl.

Start typing and press Enter to search