Wet meer zekerheid flexwerkers

Onlangs heeft het demissionair kabinet het wetsvoorstel Verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten bekendgemaakt. Het wetsvoorstel omvat nieuwe regels voor tijdelijke contracten, uitzendcontracten en oproepcontracten. Het doel van het wetsvoorstel is om meer zekerheid te creëren voor de flexkrachten. De werkgever dient hierbij rekening te houden met een aantal zaken.

Basiscontract

Een opvallende verandering in het wetsvoorstel is de introductie van het ‘basiscontract’. Het basiscontract is een alternatief voor de reguliere arbeidsovereenkomst en zal de huidige oproepovereenkomsten vervangen. Onder het basiscontract heeft een werknemer recht op een minimumaantal uren werk en bijbehorend loon. De werkgever heeft echter de mogelijkheid om de werknemer tot 30% meer uren te laten werken, als dat wenselijk is. Deze flexibiliteit is bedoeld om zowel werkgever als werknemer te dienen.

Het is belangrijk om op te merken dat de oproepovereenkomsten alleen beschikbaar zullen zijn voor scholieren, studenten en uitzendkrachten.

Regeling scholieren, studenten en seizoensarbeid

Het wetsvoorstel houdt rekening met de behoeften van scholieren, studenten en seizoenarbeiders. Voor deze groep blijven er andere regels van kracht dan voor reguliere werknemers. Scholieren en studenten mogen op oproepbasis blijven werken. Zo kunnen ze hun werkrooster aan hun lessen, vakanties en tentamenperiodes aanpassen.

Ook seizoensarbeid blijft een uitzondering, omdat dit type werk niet het hele jaar door beschikbaar is.

Ketenregeling

Een van de belangrijkste veranderingen in het wetsvoorstel heeft betrekking op de ketenregeling voor tijdelijke arbeidscontracten. Momenteel kunnen werkgevers maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden voor een totale periode van drie jaar. De werkgevers zijn daarna verplicht om een vast contract aan te bieden. De tussenpoos om de keten te doorbreken is momenteel zes maanden. Het nieuwe wetsvoorstel stelt voor om deze tussenpoos te verlengen naar vijf jaar.

Het is echter belangrijk om op te merken dat deze nieuwe regeling niet van toepassing is op scholieren, studenten en seizoenarbeiders met kortere tussenpozen.

Conclusie

Dit nieuwe wetsvoorstel biedt kansen en uitdagingen voor werkgevers. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de wetgeving omtrent flexwerkers.

 

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over contractenrecht of een gerelateerd onderwerp? Neem dan contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search