Ontevreden met oproepkracht? Niet meer oproepen kan opzegging betekenen

Je hebt een oproepkracht in dienst en bent niet meer tevreden met zijn of haar functioneren. Om die reden besluit je diegene niet meer op te roepen. Klinkt simpel en lijkt onschuldig, maar dit kan in de praktijk een opzegging betekenen. Soms met een loondoorbetalingsplicht tot gevolg.

 

In het kort

Op 14 oktober 2022 heeft de kantonrechter geoordeeld dat het na twee maanden werken niet langer oproepen van een oproepkracht wegens disfunctioneren in feite een opzegging van de arbeidsovereenkomst is. Vanwege het ontbreken van een tussentijds opzegbeding leidde dit tot een loondoorbetalingsverplichting.

Feiten

Werknemer was op 5 april 2022 op oproepbasis bij Mad Science voor zes maanden in dienst getreden. In de eerste twee maanden, april en mei 2022, heeft de oproepkracht in totaal ongeveer 56 uren gewerkt. Halverwege mei besloot Mad Science dat werknemer niet voldeed aan de standaarden van Mad Science en dat hij niet meer zou worden opgeroepen tot het einde van het dienstverband.

De oproepkracht heeft Mad Science gedagvaard en heeft geëist om een bedrag van € 5.552, nu er volgens hem sprake was van een arbeidsovereenkomst met vaste uren. Daarnaast zou het uitsluiten van uren vanaf halverwege mei onrechtmatig zijn geweest. Werkgever betwist beide punten en verweert dat er sprake is van een oproepovereenkomst zonder vaste uren.

 

Oordeel

De kantonrechter gaat niet mee in het verweer van werknemer dat er sprake is van een vaste arbeidsomvang. Volgens de kantonrechter is er duidelijk een oproepovereenkomst in de zin van de wet overeengekomen.

De kantonrechter oordeelt wel dat hoewel Mad Science de arbeidsovereenkomst niet expliciet heeft opgezegd, het niet meer oproepen feitelijk gelijk is aan het opzeggen van de arbeidsovereenkomst in het geval van een oproepovereenkomst.

Daarvoor geldt dat op basis van de wet een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd slechts tussentijds kan worden opgezegd indien dat recht schriftelijk is overeengekomen. Bij partijen is dat niet het geval. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst niet tussentijds rechtsgeldig is opgezegd.

Het gevolg hiervan is dat Mad Science in beginsel loon verschuldigd is aan werknemer tot het einde van de oproepovereenkomst.

Aangezien de oproepkracht maar twee maanden heeft gewerkt zijn er slechts twee maanden ter referentie. De maanden april en mei 2022, met gemiddeld 28 uren per maand, worden als uitgangspunt genomen voor de omvang van de loondoorbetalingsverplichting. In totaal diende de werkgever een bedrag van € 1.617,24 aan brutoloon te betalen aan de oproepkracht over de resterende maanden van het dienstverband.

 

Tip

Wil jij als werkgever van een oproepkracht af omdat je niet tevreden bent met zijn of haar functioneren? Zorg er dan altijd voor dat je een proeftijd of tussentijds opzegbeding in het contract afspreekt. In dat geval kan je de overeenkomst opzeggen zonder dat er een loondoorbetalingsverplichting voor je geldt. Is het al te laat en heb je niets afgesproken? Zorg er dan voor dat je eerst met werknemer om de tafel gaat zitten, om een vaststellingsovereenkomst aan te bieden, alvorens je de oproepkracht niet meer gaat oproepen. In vele gevallen voorkomt dit zulke procedures. Mocht het zover komen, dan staan De Raadgevers uiteraard voor je klaar om ervoor te zorgen dat dit op een zorgvuldige en juiste manier gebeurt.

 

Heb je vragen over een soortgelijke kwestie? Neem dan contact op met je accountjurist. Voor meer informatie bel naar 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search