Geen arbeidstijd: 10-minuten regel voor thuiswerker niet toegekend 

In deze zaak staat de vraag centraal of de tijd, die werkneemster voor aanvang van haar dienst stelt nodig te hebben om op tijd te kunnen starten, moet worden aangemerkt als betaalde arbeidstijd. De kantonrechter beslist in deze zaak dat de loonvordering moet worden afgewezen.

Feiten

Werkneemster was werkzaam bij het telecombedrijf Teleperformance. Werkneemster verrichtte haar werkzaamheden vanuit huis. Ter voorbereiding op deze werkzaamheden moest zij ten minste drie programma’s opstarten. Zodra het programma was opgestart, kon zij op de knop ‘Take Calls’ drukken en vanaf dat moment ging haar arbeidstijd in.

Binnen het bedrijf zijn er planningsregels van toepassing. Hierin staat het volgende:

‘’09.00 uur beginnen, betekent dat je exact om 09.00 uur klaar zit om je eerste call aan te nemen dan wel te maken. Meld je daarom altijd tien minuten voor aanvang van je dienst bij je supervisor, dan ben je nooit te laat.’’

Werkneemster stelde dat er ruim vóór 9.00 uur extra inlogtijd nodig was om zich voor te bereiden, waardoor ze haar tijd niet vrij kon besteden. Sterker nog, omdat de programma’s verouderd en traag waren, had ze vaak zelfs een half uur nodig.

In een andere zaak tegen dezelfde werkgever (Teleperformance) heeft het Hof geoordeeld dat de tien minuten die een andere medewerker op grond van de planningsregels voorafgaand aan zijn dienst op de werkvloer aanwezig moest zijn, aan te merken waren als arbeidstijd. De loonvordering werd in die zaak toegewezen.

Met verwijzing naar deze zaak van haar collega eist werkneemster salaris voor alle keren dat zij eerder moest inloggen.

Oordeel

Anders dan de werknemer in de zaak bij het Hof, verrichtte deze werkneemster haar belwerkzaamheden thuis. De werkneemster kon haar tijd tot aan het aanvangstijdstip van haar dienst vrij inrichten. In die tijd hoefde ze geen arbeid te verrichten en had Teleperformance geen zeggenschap over de manier waarop zij die tijd wilde indelen.

Naast de argumenten van de werkneemster over de trage programma’s zag de kantonrechter onvoldoende bewijs dat het opstarten hiervan tot wel dertig minuten kan duren. Het inloggen bleek zelfs 1 tot 2 minuten te duren.

Dit maakt dat de kantonrechter in deze kwestie tot een ander oordeel komt dan het Hof. De kantonrechter oordeelt dat in dit geval zowel de 10-minutenregel als de gestelde dertig minuten niet aan te merken zijn als arbeidstijd. De vorderingen van werkneemster zijn afgewezen.

 

Tips

Als u als werkgever regeling hanteert binnen uw bedrijf waarbij werknemers eerder klaar moeten staan voordat hun dienst daadwerkelijk begint, dan is het raadzaam om duidelijk te maken voor wie die regeling geldt en wat het exact inhoudt. Er is in deze zaak namelijk te zien dat er een groot verschil is tussen thuiswerkers en werknemers die op de werkvloer aanwezig zijn.

Heb je vragen over dit onderwerp of een gerelateerd onderwerp? Neem dan contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search