Afboeken van ongespecificeerde betalingen

Betalingen van schuldenaar zonder aanwijzing hadden door de schuldeiser moeten worden afgeboekt op basis van opeisbaarheid

Als de schuldenaar nog meerdere facturen moet betalen en een ongespecificeerde betaling doet, mag de schuldeiser die betaling dan afboeken op de jongste schuld, die nog niet opeisbaar was? In deze zaak oordeelt de Rechter van niet en licht toe dat betalingen zonder nadere aanwijzingen aan (de oudste) opeisbare vorderingen moeten worden toegerekend.

De feiten

Famed, inmiddels ondergebracht bij Infomedics, is een bedrijf dat onder meer de betaling en afhandeling van facturen voor zorgverleners uit handen neemt.
In deze kwestie vordert Famed een hoofdsom van slechts €15,- van de gedaagde, iemand die een aantal keer huishoudelijke hulp had gekregen van Tzorg.

Famed had meerdere facturen voor de eigen bijdrage van Tzorg aan de gedaagde gestuurd en de gedaagde had ook meerdere betalingen gedaan. De vraag was alleen welke betalingen voor welke facturen waren. Famed had de betalingen van de gedaagde zodanig afgeboekt, dat er twee facturen niet waren voldaan. Dat kwam vooral doordat Famed een betaling van €45,- had afgeboekt op factuur 1 en 3, maar niet op een factuur die daar wat tijd betreft tussenin zat, namelijk factuur 2. Vervolgens heeft Famed de daaropvolgende betalingen eerst afgeboekt van de incassokosten en de rente die zij is gaan vorderen over factuur 2.

Wel of geen openstaand bedrag?

Famed erkende wel dat er in totaal precies een bedrag was betaald ter hoogte van de totale hoofdsom van alle facturen. Hoe het komt dat er toch nog een bedrag openstaat komt volgens Famed doordat de ontvangen betalingen zonder juist kenmerk afgeboekt mochten worden op de extra kosten, de incassokosten en de rente. Famed gaf ook aan dat de gedaagde geen contact heeft gezocht met Famed.

De gedaagde gaf aan dat er juist wel contact heeft plaatsgevonden en dat zij naar aanleiding van telefonisch contact de betaling van €45,- in oktober had gedaan. Er is toen tegen haar gezegd dat ze op tijd betaald had en dat er geen extra kosten verschuldigd waren. Vervolgens heeft ze nog eens €30,- en een keer €15,- overgemaakt, waardoor er volgens haar geen betalingen meer openstaan.

Het oordeel van de Rechter

De Kantonrechter bekijkt de gehele betaalgeschiedenis tussen de gedaagde en Famed en oordeelt dat Famed op een onlogische en onjuiste manier heeft afgeboekt.
De wettelijke regels over het afboeken van betalingen zijn alsvolgt:
1. Als de betaler een betaling niet specificeert en dus niet aangeeft voor welke factuur deze betaling wordt voldaan, moet de ontvanger de betaling in eerste instantie toerekenen aan de opeisbare facturen. Dat zijn facturen waarvan de vervaldatum of de betalingstermijn is verstreken.
2. Als er meerdere opeisbare facturen zijn, moet eerst de meest bezwarende vordering worden afgeboekt. Dat is de vordering waarbij de betaler het meeste baat heeft om deze op tijd te voldoen, bijvoorbeeld vanwege hogere rentekosten dan op een andere vordering.
3. Zijn de vorderingen even bezwarend, dan moet er worden afgeboekt op de oudste factuur.

In dit geval waren alle vorderingen even bezwarend en had Famed de betaling uit oktober moeten toerekenen aan de oudste facturen. Als zij dat had gedaan, was de gedaagde geen extra kosten verschuldigd geraakt aan Famed en hadden de daaropvolgende betalingen dus niet kunnen worden afgeboekt op die extra kosten, maar gewoon op de latere facturen.
Dat leidt tot de slotsom dat alle facturen netjes zijn betaald en dat Famed ten onrechte nog een betaling van de gedaagde vordert. De vordering van Famed werd daarom afgewezen.

 

Tip

Moet jij nog meerdere facturen of verbintenissen aan dezelfde schuldeiser voldoen? Probeer je betalingen dan altijd goed te specificeren om eventuele verwarring (en extra kosten)te voorkomen.
Is iemand jou juist nog meerdere facturen verschuldigd en doet diegene betalingen zonder daarbij een kenmerk of specificatie te geven? Let dan op dat je de wettelijke volgorde (zie hierboven) voor het afboeken van verbintenissen zorgvuldig naleeft om te voorkomen dat je zoals Famed voor niets en ten onrechte extra kosten gaat eisen.

 

Heb je vragen over een soortgelijke kwestie? Neem dan contact op met je accountjurist. Voor meer informatie bel naar 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl.

Start typing and press Enter to search