Wil je verjaring van jouw vordering voorkomen? Stuur dan een stuitingsbrief.

De hoofdregel in het recht is dat vorderingen verjaren 5 jaar na factuurdatum of laatste verzoek om betaling. Wil je de verjaring stoppen, juridisch heet dat “stuiten”, dan dien je dat kenbaar te maken. Je dient dan in klare taal de andere partij duidelijk te maken dat je toch nog terugbetaling van de vordering wilt hebben. Er zijn verschillende manieren om een verjaring te stuiten. Je kunt gaan dagvaarden of je kunt dat doen middels een schriftelijke mededeling, een stuitingsbrief.

In deze blog lees je, aan de hand van een gevoerde procedure, waar je op moet letten bij een stuitingsbrief.

De casus

Think-S B.V. vordert een bedrag van bijna € 54.000 van Atechpro B.V. De rechtbank heeft deze vordering in eerste instantie afgewezen op grond van verjaring. Think-S gaat in hoger beroep bij het Hof. Think- S stelt dat haar vordering niet is verjaard, deze is namelijk gestuit door een mail, die zij heeft gestuurd naar een indirect bestuurder van Atechpro op diens privé mailadres.

Atechpro verweert zich en stelt dat er geen sprake is van een geldige stuiting, nu er in de mail geen duidelijke waarschuwing staat beschreven. Daarnaast stelt Atechpro dat de mail haar niet heeft bereikt, aangezien de mail naar het privé e-mailadres van een indirect bestuurder is gestuurd. De stuitingsbrief had volgens Atechpro naar een zakelijk e-mailadres moeten worden verzonden.

Oordeel:

Artikel 317 lid 1 boek 3 van het Burgerlijk Wetboek luidt: “de verjaring van een rechtsvordering tot nakoming  van een verbintenis wordt gestuit door een schriftelijke aanmaning of door een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt.”

Het Hof geeft aan dat voor de beoordeling of de stuitingsbrief/ mail voldoet aan het hiervoor onderstreepte deel van de art. 3: 317 lid 1 BW, dient er gekeken te worden naar de formulering, naar de  context waarin de mededeling is gedaan en de overige omstandigheden van het geval.1

Het woord ‘ondubbelzinnig’ uit art. 3:317 lid 1 BW moet daarbij niet te strikt worden opgevat. De schriftelijke mededeling moet in ieder geval een duidelijke waarschuwing inhouden. Hieraan is volgens het Hof voldaan, aangezien het onderwerp van de mail duidelijk maakt op welke vordering Think-S aanspraak maakt. Door deze schriftelijke mededeling is de verjaring dan ook gestuit.

Ten aanzien van de ontvanger van de stuitingsbrief is het – volgens het Hof –  niet vereist dat alle bestuurders een schriftelijke mededeling moeten ontvangen. Het verzenden van de stuiting aan één indirect bestuurder is al voldoende. Hiermee wordt vanuit gegaan dat de stuitingsmededeling het bedrijf heeft bereikt. Het feit dat de stuitingsmededeling naar een privé e-mailadres is gestuurd, doet hier niets aan af.

Tips: 

Houdt de termijnen van verjaring altijd goed in de gaten. Agendeer deze data en bouw ruimte in voor het sturen van een stuitingsmededeling. Stuur tijdig de stuitingsbrief en doe dat per aangetekende brief of aangetekende mail.

Start typing and press Enter to search