2024: De belangrijkste juridische veranderingen op een rij

Vanaf 1 januari 2024 moet je als werkgever of ondernemer rekening houden met een aantal nieuwe wetten en wetswijzigingen. In deze blog is een overzicht opgesteld van de belangrijkste (voorgenomen) wijzigingen in 2024.

Let op: doordat we op een nieuwe regering wachten is het van sommige wetsvoorstellen nog niet zeker of deze echt zullen worden ingevoerd.

Per 1 januari 2024 gelden voor werkgevers de volgende wijzigingen:

  1. Per 1 januari 2024 gaat het wettelijke minimumloon omhoog met 3,75 procent. Door een wetswijziging wordt het minimumloon vanaf dan per uur uitgedrukt. Voorheen werd het wettelijk minimumloon alleen per maand vastgelegd.
    Het wettelijk minimumloon bedraagt 13,27 euro per uur, bij een fulltime baan vanaf de leeftijd van 21 jaar.
  2. De vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) werd in 2023 verhoogd naar 3 procent, maar gaat in 2024 naar weer naar beneden naar 1,92 procent bij een loonsom tot 400.000 euro.
  3. De AOW-gerechtigde leeftijd stijgt van 66 jaar en tien maanden naar 67 jaar.
  4. Het tarief voor de belastingvrije reiskostenvergoeding verandert van 21 cent naar 23 cent per kilometer.
  5. Het maximum voor de onbelaste thuiswerkvergoeding gaat omhoog. Hoeveel de verhoging wordt is nog niet bekend.
  6. De maximale transitievergoeding wordt naar verwachting verhoogd tot 94.000 euro. Of tot maximaal 1 jaarsalaris als dit hoger is.
  7. Een OV-kaart belastingvrij vergoeden voor je werknemer wordt naar verwachting vanaf 1 januari 2024 makkelijker. Er hoeft geen loonheffing over de OV-kaart betaald te worden door de werknemer.
  8. Per 1 januari 2024 kan er geen beroep meer worden gedaan op het STAP-budget. Er komt waarschijnlijk een nieuwe regeling voor individuele scholing, namelijk de SLIM-regeling. Hoe de regeling er precies uit komt te zien is nog niet bekend.

Voorgenomen wijzigingen

  1. Er komen naar verwachting nieuwe regels voor flex contracten. Het nul urencontract wordt verboden en vervangen door een basiscontract. Dat zijn echter voorlopige plannen van het demissionaire kabinet.
  2. Naast de invoering van het basiscontract zijn er ook plannen om de ketenregeling weer aan te passen. Nu moet je na 3 tijdelijke contracten 6 maanden wachten tot je weer een nieuw tijdelijk contract mag aanbieden. Die tussentijdse pauze wil de regering ophogen naar 5 jaar.
  3. Er komt regelgeving rondom het vaststellen wanneer er sprake is van een ZZP-er of juist van een werknemer. Een wetsvoorstel met (nieuwe) criteria voor de beoordeling van de arbeidsrelatie is in de maak.


Per 1 januari 2024 gelden de volgende wijzigingen voor ondernemers:

  1. De MKB-winstvrijstelling daalt van 14% naar 12,7%. Als je als ondernemer veel winst maakt, ga je meer betalen.
  2. De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren verder afgebouwd. In 2023 was de aftrek 5.030 euro en in 2024 is dat 3.750 euro.

Totstandkoming wetten:

Het instellen van een nieuwe wet of invoeren van een wijziging van bestaande wetgeving is een taai proces dat veel stappen moet doorlopen. Daardoor kan het lang duren voordat een wet echt ingaat.
In een nieuwe wet staat op welke datum die ingaat of er staat dat de ingangsdatum later bekend wordt gemaakt.
Niet alle opgesomde wetten of wetswijzigingen hebben al een vaste datum van inwerkingtreding, maar naar verwachting zullen de hierboven opgesomde veranderingen allemaal in 2024 plaats vinden.

 

Tips:

Informeer je werknemers tijdig over de aangepaste of nieuwe regelingen. Regel als ondernemer en werkgever op tijd de aankomende veranderingen in in je bedrijfsvoeringen zorg dat alles naar behoren vast is gelegd.

 

Wil je weten wat deze veranderingen voor jouw bedrijf betekenen? Vraag een gesprek aan met jouw accountjurist. Neem contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search