Arbeidsovereenkomst in de voetbalwereld

Deze week kopte De Telegraaf dat Anouk Hoogendijk en Daphne Koster ook volgend seizoen bij Ajax spelen. De beide vrouwen tekenden bij voor een jaar. Een nieuw jaar bij Ajax spelen betekent een nieuw arbeidscontract voor de dames. Met de wijzigingen in de wetgeving van het arbeidsrecht vorig jaar, vragen wij ons af welke gevolgen dit heeft voor Hoogendijk en Koster, en, hoe verhoudt zich dit tot andere amateur voetbalclubs in Nederland die ook werken met contracten voor spelers?

Nieuwe voorwaarden in arbeidscontracten

Sinds 1 juli 2015 gelden er nieuwe voorwaarden voor arbeidscontracten. De regels rondom flexibele contracten en het ontslag zijn daardoor flink veranderd. Dit geldt niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook voor de sportwereld. En juist voor de sportwereld zijn de nieuwe regels niet heel praktisch.

Wet Werk en Zekerheid óók van toepassing binnen amateur sportclubs

De nieuwe voorwaarden voor arbeidscontracten zijn een gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Als je als voetbalclub trainers, coaches, spelers en andere werknemers in dienst hebt, dan heeft de invoering van de WWZ ook consequenties voor jouw club. Het bestuur van je sportclub draagt de verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van deze wetgeving en moet hier rekening mee houden.

Ketenbepaling kan niet meer met maar 3 maanden doorbroken worden

Eén van de belangrijkste regels van de WWZ is dat een trainer, speler, coach of andere werknemer na 2 jaar opvolgende tijdelijke contracten aanspraak maakt op een vast contract. De periode van 2 jaar tijdelijke contracten wordt een ‘keten’ genoemd. Om de ´keten´ aan tijdelijke contracten te verbreken, moet die medewerker er minstens 6 maanden tussenuit zijn om geen vast contract te krijgen. Voorheen was dit 3 maanden.
De oude oplossing van veel clubs om eens per drie jaar of ieder jaar tussen de opeenvolgende arbeidsovereenkomsten een tussenpauze in de zomerperiode van drie maanden in te lasten en zo de zogenaamde ´ketenbepaling´ te doorbreken is dus vanaf 1 juli 2015 niet meer mogelijk.

Amateur sportclubs zijn bijzondere sector

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dat de (amateur)sport een bijzondere sector is. Echter, de uitzondering die voor het betaald voetbal voor trainers en spelers is gemaakt, is voor het amateurvoetbal helaas nog niet mogelijk.

Voorkom dat trainers, coaches en spelers ‘per ongeluk’ vast in dienst komen

Het is dus in sommigen gevallen noodzakelijk om creatief na te denken als club, zodat je kunt voorkomen dat werknemers ‘per ongeluk’ in vaste dienst komen. In een eerdere blog hebben wij al de optie van een overeenkomst van opdracht voorgesteld. In het geval van Hoogendijk en Koster geldt dit uiteraard niet, aangezien het voor Ajax een goede zaak is om zulke parels binnenboord te houden. Maar is deze situatie herkenbaar binnen jouw amateur sportclub? Neem dan gerust eens contact met ons op. We denken graag met je mee.

Start typing and press Enter to search