Huurscooter foutgeparkeerd: wie betaalt de boete?

Wie moet de boete betalen voor een foutgeparkeerde deelscooter op ritbasis die de huurder slordig heeft achtergelaten na zijn rit? De professionele verhuurder of de huurder?

Deze uitspraak van de Rechtbank Rotterdam op 23 maart 2022 (ECLI:NL:RBROT:2022:2097) is erg actueel. In steeds meer steden rijden er namelijk elektrische deelscooters, -deelfietsen en andersoortige deelvoertuigen rond, die allemaal geparkeerd staan op het moment dat ze (even) niet gebruikt worden.

In dit geval constateerde een handhaver in Schiedam dat een e-scooter niet goed geparkeerd stond. Deze handhaver schreef daarom een boete uit voor foutparkeren, en wel aan de eigenaar en tevens verhuurder van de scooter. Bij de kantonrechter voerde de verhuurder aan dat de laatste huurder de scooter zo had neergezet en dat niet de verhuurder maar deze laatste huurder de boete zou moeten krijgen. In de Wegenverkeerswet staat namelijk dat je als eigenaar de boete niet verschuldigd bent als je kan aantonen dat het voertuig verhuurd was ten tijde van het strafbare feit.

De rechter ging daar echter niet in mee. Bij deelvoertuigen is de huurovereenkomst van erg korte duur, namelijk zo lang als de rit duurt. De laatste huurder had het voertuig gehuurd van 14:05 tot 14:20 en de boete werd pas ’s avonds rond 19:45 gegeven. De rechter oordeelde dat de verhuurder na het einde van deze verhuurperiode verantwoordelijk is voor de tijd tussen 14:20 en 19:45 dat het foutparkeren voortduurde, ook al had de verhuurder de scooter niet zelf zo slecht geparkeerd.

In alle scooters van deze verhuurder zit een realtime traceersysteem, overwoog de rechter, waardoor de verhuurder kon zien dat de scooter niet goed geparkeerd stond en hij in staat was om de scooter te verplaatsen naar en goede parkeerplek. Dat de verhuurder dit niet heeft gedaan, komt daarom voor zijn rekening en risico. Dat staat los van de vraag wie de scooter nu zo fout geparkeerd heeft.

De boete is dan ook terecht aan de verhuurder gegeven, aldus de kantonrechter.

Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met je accountjurist. Voor meer informatie bel naar 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl.

Start typing and press Enter to search