Franchisegevers opgelet: 1 januari 2023 deadline voor implementatie Wet franchise

Eerder schreven wij een blog over de inwerkingtreding van de Wet franchise op 1 januari 2021. Vanaf deze datum dienen alle nieuw gesloten franchiseovereenkomsten te voldoen aan de Wet franchise. Er werd destijds wel een uitzondering gemaakt voor franchiseovereenkomsten die al vóór 1 januari 2021 zijn aangegaan: hiervoor gold een overgangstermijn van twee jaar. Deze termijn verstrijkt op 1 januari 2023. Franchisegevers dienen vóór deze datum in overleg te treden met de franchisenemers over aanpassing van de bestaande franchiseovereenkomsten. Hieronder geven wij een overzicht van de benodigde aanpassingen voor implementatie van de Wet franchise.

 Samengevat:

  • Franchisegever dient verplicht een precontractueel informatiedocument te verstrekken, waarna een bedenktermijn van 4 weken gaat lopen;
  • Overschrijden investeringen de vooraf afgesproken drempelwaarden, dan heeft de franchisenemer instemmingsrecht;
  • Concurrentiebedingen moeten compliant worden gemaakt;
  • In de franchiseovereenkomst moet een regeling inzake goodwill worden opgenomen.


Precontractuele fase

Precontractueel informatiedocument

Voor het sluiten van een franchiseovereenkomst dient de franchisegever een precontractueel informatiedocument (PIID) af te geven aan de franchisenemer met de volgende onderdelen:

  • De te tekenen franchiseovereenkomst, inclusief bijlagen;
  • Overzicht van alle te betalen vergoedingen en opslagen en andere bijdragen inclusief toelichting waarvoor deze dienen;
  • Overzicht van de investeringen die de nieuwe franchisenemer moet doen
  • Informatie over de wijze en frequentie van het franchiseoverleg;
  • Contactgegevens van het vertegenwoordigende orgaan van de franchisenemers (indien aanwezig);
  • Informatie over de financiële gezondheid van de franchisegever;
  • Financiële informatie over de beoogde locatie waar de nieuwe franchisenemer actief zal worden of informatie van vergelijkbare franchisevestigingen; en
  • Alle overige voor de kandidaat-franchisenemer potentieel relevante informatie.

Stand-still periode

Na het verstrekken van het PIID geldt er een bedenktermijn van 4 weken. Gedurende deze tijd mogen franchisegever en -nemer elkaar niet binden en mogen zij geen extra bedingen toevoegen in het nadeel van franchisenemer. Deze stand-still periode is bedoeld om de franchisenemer goed te laten nadenken, onderzoek te laten verrichten of een deskundige in te schakelen. Bij verlenging van een franchiseovereenkomst geldt deze bedenktermijn niet.

Gedurende de looptijd

Instemmingsrecht

Als de franchisegever een lopende franchiseovereenkomst wil wijzigen vanwege ontwikkeling van de formule kan de franchisenemer daarbij ook om aanpassingen en investeringen vragen. Vanaf 1 januari 2023 heeft de franchisenemer instemmingsrecht bij investeringen die de vooraf afgesproken drempelwaarden overschrijden. Is er geen drempelwaarde afgesproken? Dan geldt het instemmingsrecht altijd.

Einde franchiseovereenkomst

Concurrentiebeding

Het concurrentiebeding in de franchiseovereenkomst mag alleen toezien op de goederen of diensten waarop de franchiseovereenkomst betrekking had. Daarnaast mag het concurrentiebeding maximaal één jaar na het einde van de franchiseovereenkomst duren en mag het beding alleen gelden voor het gebied waarin de franchisenemer actief was.

Goodwill

In de franchiseovereenkomst moeten afspraken worden gemaakt over (de berekening van) de goodwillvergoeding. Deze goodwill bepaling regelt op welke wijze de omvang van de eventueel aanwezige goodwill wordt vastgesteld. De vereisten waaraan deze goodwillregeling moet voldoen staan in artikel 7:920 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.

Tot slot

Voldoet de franchiseovereenkomst niet (op tijd) aan de dwingendrechtelijke bepalingen van de Wet franchise, kan dit grote gevolgen hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een vernietigingsgrond waarop de franchisenemer zich kan beroepen, met als gevolg dat de franchiseovereenkomst (gedeeltelijk) wordt vernietigd en bepaalde zaken aan de franchisenemer moeten worden terugbetaald.

Zorg er dus voor dat je vóór 1 januari 2023 in overleg bent getreden met uw franchisenemers, zodat dat de franchiseovereenkomsten aan alle wetgeving voldoen. Ben je franchisenemer, wijs jouw franchisegever er dan op dat jullie in overleg moeten over de wijzigingen.

 

Heb je vragen over deze implementatie of over de Wet franchise in het algemeen? Dan kun je contact opnemen met jouw accountjurist of e-mailen naar service@deraadgevers.nl.

Start typing and press Enter to search