Val van trap = ongeval woon-werkverkeer

Thuiswerkende Duitser krijgt vergoeding voor val van de trap, aangezien er volgens de rechter sprake is van woon- werkverkeer.

RTL Nieuws 09-12-2021 (Thuiswerkende Duitser loopt naar bureau en valt: woon-werkverkeer, zegt rechter | RTL Nieuws)

Een Duitse werknemer heeft tijdens het thuiswerken zijn rug gebroken door een val van de trap. Deze val heeft plaatsgevonden toen hij van zijn bed op weg was naar zijn bureau. Volgens de rechter moet deze werknemer de kosten van de gevolgen van deze val vergoed krijgen door zijn werkgever. Volgens de hoogste arbeidsrechtelijke instantie in Duitsland was er namelijk sprake van woon- werkverkeer op het moment van de val.

Zou de Nederlandse rechter ook op eenzelfde wijze oordelen?

In Nederland is er sprake van woon- werkverkeer wanneer een werknemer minstens één keer per week reist tussen zijn woning en zijn werkplek, waarbij er gesproken wordt van zowel een heen- als terugreis. Bovenstaande Duitse uitspraak kan dus wat discussie opleveren met betrekking tot waar de grens ligt van de woning, in de thuiswerksituatie zoals we die sinds 2020 kennen.

De Duitse rechter baseerde zijn oordeel op het feit dat de werknemer direct aan het werk ging, zonder eerst te ontbijten. Had hij dit wel gedaan dan zou het geen arbeidsongeval zijn, aangezien hij dan niet als eerst naar zijn thuiswerkplek was gegaan. Daarbij moet het volgens de Duitse rechter bij een verzekering niet uitmaken of de werknemer zijn werkzaamheden op kantoor of thuis uitvoert.

Sidenote:
In het vonnis wordt er gesproken over ‘telewerken’. Daaronder verstaat de Duitse rechter: ‘computerwerkplekken die permanent door de werkgever ter beschikking zijn gesteld voor gebruik in de woonruimte van werknemers’.

In Nederland vallen alle thuiswerkers of telewerkers onder de Arbeidsomstandighedenwet. Voor thuiswerken en telewerken gelden soepelere arboregels dan voor de werkplek in het bedrijf. Sinds 1 juli 2012 gelden de arbeidsregels in het bedrijf ook voor telewerken.

Verschil thuiswerken en telewerken

In Nederland wordt niet een scherp onderscheid tussen telewerken en thuiswerken gehanteerd. Volgens sommigen is telewerken een situatie waarbij de werkgever de werknemer toestaat thuis (of elders) met telecommunicatiemiddelen (computer, telefoon, fax en modem) te werken. Voor thuiswerken zijn geen speciale kwalificaties of hulpmiddelen nodig, het werk is vaak simpel en monotoon.

In Nederland is nog geen soortgelijke uitspraak bekend. Naar verwachting zullen dit soort vragen wel gaan spelen, nu we steeds vaker thuiswerken.

Wij houden de jurisprudentie voor jou in de gaten en zullen er melding van maken als zich in Nederland ook een dergelijke uitspraak voordoet of er regels worden vastgesteld voor deze situatie.

Heb je een vergelijkbare situatie aan de hand of wil je preventief advies over thuiswerken, dan kun je contact opnemen met je accountjurist.

Start typing and press Enter to search