Bestraffen voetbalclubs tweede en derde divisie gerechtvaardigd?

Met de invoering van promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en het amateurvoetbal vanaf het seizoen 2016/’17 is het mogelijk dat voetbalclubs promoveren naar het hoogste niveau van Nederland. Clubs kunnen op deze manier bijvoorbeeld van de vijfde klasse doorstromen naar de Eredivisie. Hierdoor zijn er strengere voorwaarden ingevoerd. Deze licentievoorwaarden gelden voor clubs in de nieuwe landelijke Tweede divisie en de Derde divisie (voormalige Topklasse).

Een van de voorwaarden is dat clubs in de top van het Nederlands voetbal hun contractspelers bij de KNVB opgeven. Volgens de nieuwe regels van de KNVB moeten zij namelijk een minimaal aantal spelers onder contract hebben staan. In de Tweede divisie gaat het na twee seizoenen om dertien contractspelers van minimaal 12 uur per week en in de Derde divisie om uiteindelijk zes contractspelers van minimaal 12 uur per week.

Deze week is gebleken dat veel clubs niet (kunnen en/of willen) voldoen aan deze nieuwe regel(s).

De licentiecommissie amateurvoetbal van de KNVB heeft dan ook veertien clubs in de Tweede en Derde divisie drie punten aftrek opgelegd. Deze clubs voldoen volgens de commissie namelijk niet aan voormelde voorwaarde met betrekking tot de verplichte arbeidsovereenkomsten.

De voetbalclubs in kwestie weigeren dit, omdat ze het niet eens zijn met het gevoerde beleid van de KNVB. Ze geven aan een amateurclub te zijn en er geen behoefte aan te hebben om spelers onder contract te hebben. Een afvaardiging van clubs uit de Tweede en Derde divisie had vorige een week een gesprek met de KNVB. Vanuit de clubs was er toen nog de hoop dat de eis om met contractspelers te werken van tafel zou gaan. Niets blijkt echter minder waar. De commissie is helder in haar standpunt.

AFC uit Amsterdam en Odin’59 uit Heemskerk zijn bijvoorbeeld twee van deze veertien verenigingen. In de Tweede Divisie is alleen AFC bestraft door de KNVB. Koninklijke HFC uit Haarlem is wel druk bezig aan deze regel te voldoen, maar AFC wil hier niets van weten.

AFC heeft namelijk in een verklaring al laten weten niet te willen beginnen aan arbeidscontracten. AFC vindt het raar dat de ene speler wel geld zou krijgen en de ander niet. AFC heeft inmiddels al aangekondigd hoger beroep aan te tekenen, aangezien ze gelooft dat ze in haar recht staat. AFC heeft tot 1 februari a.s. om beroep aan te tekenen.

Vraag is echter of het nut heeft voor AFC om in hoger beroep te gaan. Immers, de licentievoorwaarden zijn helder en als je hogerop wilt komen, moet je hier simpelweg aan voldoen. Op deze manier gaan de clubs bij een sportieve verbetering, als gehele vereniging vooruit. Daar hebben clubs, spelers en andere voetballiefhebbers baat bij. Ik vermoed dan ook dat AFC bakzeil gaat halen in hoger beroep. Ik ga dit proces met grote belangstelling volgen en houd belangstellenden op de hoogte. Als tip kan ik de desbetreffende clubs in ieder geval alvast meegeven hun arbeidsovereenkomsten WWZ-proof te maken!

Mr. R.A. (Rémon) Brand
Sportrechtjurist bij De Raadgevers

Uw vereniging kan gebruikmaken van de kennis en ervaring van De Raadgevers. Onze specialist Rémon Brand zorgt ervoor dat uw vereniging juridisch up-to-date is en blijft. Daardoor bent u voorbereid en kunt u de kosten binnen de perken houden. Dat noemen wij ‘Besturen met een voorsprong!’.

Bel of mail naar service@deraadgevers.nl en ontvang een gratis proefabonnement.

 

 

Start typing and press Enter to search