De ontwikkelingen rond de Wet DBA

Werken met ZZP’ers wordt niet u makkelijk gemaakt. Uit het nieuwe regeerakkoord blijkt dat de ontwikkelingen voorlopig nog niet gestopt zijn.

De Wet DBA

Momenteel is het kabinet bezig met een herbeoordeling van de modelovereenkomsten van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, ook wel de Wet DBA genoemd.
Naar verwachting zal de Wet DBA geschrapt worden, maar wanneer dit zal gebeuren is niet duidelijk. Het zal een tijd duren voordat er een nieuw systeem is opgezet dat duidelijkheid biedt.

Tot die tijd is het van belang dat er een werkbare situatie wordt gecreëerd voor een organisatie die met ZZP’ers werkt. Dit betekent dus dat u met de ZZP’er een opdrachtovereenkomst moet afsluiten en dat u formeel per 1 juli 2018 handhaving van de fiscus kunt verwachten.
De verwachting is overigens dat deze handhaving nogmaals zal worden uitgesteld.
Vanwege al deze onduidelijkheid raden wij aan om – los van de wettelijke ontwikkelingen – scherp in de gaten te houden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking.

Voorkom Schijnzelfstandigheid


Voor een dienstbetrekking gelden de criteria gezagsverhouding, loon en persoonlijke arbeid.
Verricht een ZZP’er reguliere bedrijfswerkzaamheden voor u? Dan kan het zo zijn dat voldaan wordt aan alle criteria. Dit is met name het geval indien de ZZP’er zich niet kan laten vervangen door iemand anders, hij daarvoor een lage financiële tegenprestatie ontvangt en als de ZZP’er aanwijzingen en instructies over de wijze van uitvoering van het werk moet opvolgen. Er is dan sprake van schijnzelfstandigheid.

Alternatieven


Ook is het mogelijk om op zoek te gaan naar (voorlopige) alternatieven. Dit kan in de vorm van een uitzend-, detacherings- of payrollconstructie of het aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Maar pas altijd op dat er geen sprake is van een schijnconstructie!

Deze blog is geschreven door mevr. mr. J. van der Woude, senior jurist en arbeidsrecht-expert bij De Raadgevers.

Uw bedrijf kan gebruikmaken van de kennis en ervaring van De Raadgevers. Onze gespecialiseerde juristen zorgen ervoor dat u juridisch up-to-date bent en blijft. Daardoor bent u voorbereid, kunt u de kosten binnen de perken houden maar belangrijker nog, u bent altijd bij.  Dat noemen wij ‘Ondernemen met een voorsprong!’

Bel 088 133 11 33 of mail service@deraadgevers.nl en informeer naar de mogelijkheden.

Start typing and press Enter to search