Familienaam is verwarrend

Een familienaam kan nog wel eens voor verwarring zorgen als het wordt gebruikt als een handelsnaam. In het verlengde van het eerdere artikel over handelsnaam perikelen is nu een uitspraak gewezen tussen twee broers. Beide broers wilden namelijk hun familienaam gebruiken als handelsnaam.

De casus

Kort en zakelijk weergegeven vordert De Vries Schoenen dat De Vries Schoenmode inbreuk maakt op haar handelsnaam en dat dit leidt tot verwarringsgevaar bij het winkelende publiek. Dat iedere partij een eigen klantenkring heeft doet niet af aan de verwarring die ontstaat.

De uitspraak

De rechter weegt alle argumenten (dezelfde branche, dezelfde stad etc.) en komt tot het oordeel dat er inderdaad verwarringsgevaar is. Aangezien de eisers van De Vries Schoenen de handelsnaam eerder voerden, worden de gedaagden van De Vries Schoenmoede veroordeeld tot het staken van de inbreuk op de handelsnaam.

Het argument dat de familienaam wordt gebruikt in de handelsnaam is volgens de rechter geen reden om een “verwarringwekkende“ handelsnaam te voeren. Denk hier dus goed over na voordat je jouw familienaam vastlegt als handelsnaam.

Start typing and press Enter to search