De grote valkuil bij modelovereenkomst voor de zzp’er

Het vervallen van de VAR verklaring en de overgang naar de wet DBA schrikt werkgevers nog steeds af om zzp’ers in te huren. Je kunt dit terug zien in de uitzending van Nieuwsuur. Maar hoe komt dit? Woutje Kroneman, bedrijfsjurist bij De Raadgevers schrijft het in deze blog.

Belastingdienst wijst kwart van modelovereenkomsten af
Dat werkgevers afgeschrikt worden is begrijpelijk, zeker als blijkt dat de Belastingdienst bijna een kwart van de afgehandelde modelovereenkomsten heeft afgewezen. Hoogste tijd dus dat de Belastingdienst informeert waaróm zij zoveel overeenkomsten afwijst.

Modelovereenkomst voor zzp’er wordt verkeerd ingevuld
In mijn dagelijkse praktijk als bedrijfsjurist heb ik ondertussen veel modelovereenkomsten voorbij zien komen. Wat opvalt is dat het ‘mis’ gaat bij het invullen van de open gedeelten. De modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst zijn namelijk summier van opzet en betreffen geen maatwerk. Dat is de grote valkuil. Opdrachtgevers en zzp’ers zijn (over het algemeen) geen juristen en gebruiken daardoor regelmatig terminologie zoals ‘ter beschikking stellen’ of ‘uitlenen’, waarbij juist wél sprake is van een gezagsverhouding.

Gezagsverhouding komt toch weer om de hoek kijken
Ook constateer ik dat opdrachtgevers het vaak niet kunnen laten om de zzp’er (toch) aan handen en voeten te binden door het vastleggen van té specifieke regels en voorwaarden waaraan de zzp’er bij de uitvoering van de werkzaamheden moet voldoen. Van zelfstandig, vrij ondernemerschap is dan geen of onvoldoende sprake.

Advies van bedrijfsjurist
Mijn advies is dat opdrachtgevers en zzp’ers een opdrachtovereenkomst laten opstellen door een gespecialiseerde jurist. De Belastingdienst staat niet boven de wet!

Start typing and press Enter to search