Battle of the forms wanneer twee documenten elkaar bestrijden

Kleine lettertjes: ze klinken saai, maar kunnen leiden tot verhitte discussies. Menig ondernemer verklaart, wanneer hij een transactie sluit, zijn eigen setje algemene voorwaarden van toepassing. Wanneer uw wederpartij precies hetzelfde doet, is er sprake van battle of the forms: het van toepassing verklaren van twee sets algemene voorwaarden. Welke voorwaarden zijn in zo’n situatie van toepassing en wat moet u doen wanneer hierover een conflict ontstaat?

Wie het eerst komt, die het eerst maalt: ook in dit geval is dat geldend. De voorwaarden van de partij die als eerste zijn set van toepassing verklaard heeft, zijn geldig. Dit principe wordt vaak de first shot-rule genoemd. Slechts wanneer de andere partij deze verklaring nadrukkelijk van de hand wijst en tegelijk zijn eigen set van toepassing verklaart, geldt dit principe niet. Let wel op: zodra dit gebeurt is er sprake van een nieuwe overeenkomst! U kunt, als eerste partij, dus opnieuw uitdrukkelijk de set algemene voorwaarden van de ander niet van toepassing verklaren.

Let hierbij wel op: het slechts in een standaardtekst, bijvoorbeeld op uw voorgedrukte briefpapier, opnemen van een algemene afwijzing voldoet volgens de Hoge Raad niet aan het vereiste dat de afwijzing ‘nadrukkelijk’ moet zijn. Het is belangrijk dat u een daadwerkelijke reactie geeft op het aanbod van uw wederpartij.

Wanneer u een overeenkomst sluit met een buitenlandse partij, kunnen er andere regels van toepassing zijn. In het buitenland wordt namelijk vaak de knock-out-rule gehanteerd. Deze regel betekent dat wanneer er onenigheid bestaat over welke voorwaarden van toepassing zijn, er wordt gekeken naar op welke gebieden de twee sets algemene voorwaarden overeenstemmen. Het overige valt buiten de overeenkomst. De leemte die hierdoor ontstaat wordt ingevuld door aanvullende wetgeving.

Tips

  1. Ga nooit stilzwijgend akkoord met kleine lettertjes zonder ze door te lezen;
  2. Wanneer u zich niet in de voorwaarden van uw wederpartij kunt vinden, trek dan direct bij deze partij aan de bel;
  3. Verklaar altijd bij het eerste contact uw voorwaarden van toepassing: wie het eerst komt, die het eerst maalt!;
  4. Let vooral bij buitenlandse transacties goed op of de knock out-rule van toepassing is.

Heeft u een conflict over twee sets algemene voorwaarden of wilt u de algemene voorwaarden die u in uw organisatie gebruikt laten screenen, neem dan contact op met De Raadgevers. Onze juristen en specialisten hebben jarenlange ervaring met dit onderwerp en kunnen u van voordelig advies voorzien, waarmee u veel conflicten kunt voorkomen.

Start typing and press Enter to search