Auteursrecht. Wees bedacht en maak geen inbreuk!

Kent u het gevoel? De economie trekt aan, het aantal kansen voor u als ondernemer stijgt en u wilt daar ook van profiteren.  U wilt uw website zo aantrekkelijk en interessant mogelijk maken voor uw klant en doet dit door een mooi product, een goedgeschreven artikel of een interessant nieuwsitem op uw website te plaatsen. Maar heeft u er wel eens bij stil gestaan of dat juridisch is toegestaan?

Maakt u met de plaatsing geen inbreuk op het auteursrecht van een ander? Wanneer is er eigenlijk sprake van een inbreuk op een auteursrecht? En wat zijn de gevolgen van een inbreuk op een auteursrecht?

Toestemming vragen

Op elk werk van letterkunde, wetenschap of kunst rust auteursrecht van de maker van het werk. Wilt u gebruik maken van het werk, dan zult u altijd toestemming moeten vragen. Doet u dat niet, dan kunt u achteraf geconfronteerd worden met procedures (als een kort geding)  en hoge schadevergoedingen. Daarnaast kan gevorderd worden dat er volledige inzage komt in uw boekhouding en dat er winstafdracht plaatsvindt.  Tot slot kan er ook preventief beslag worden gelegd op goederen die door u in de handel worden gebracht. Kortom, de schade kan enorm zijn.

Grote gevolgen

Bovendien, is er ook iets bijzonders aan de hand bij de proceskostenvergoeding. Op grond van Europese richtlijnen dient u alle schade en de kosten rechtsbijstand van de partij die in het gelijk wordt gesteld, te vergoeden. De winnende partij kan al de facturen van haar advocaat ‘simpelweg’ bij de rechtbank indienen.

De Raadgevers kan u adviseren over hetgeen te doen of na te laten als u onderneemt en tot het plaatsen van auteursrechtelijke werken overgaat. Ook als u, als maker, dient op te treden tegen inbreukmakers kan de Raadgevers u in het juridische proces begeleiden.

Wees bedacht op inbreuk en weet wat u dient te doen als er inbreuk op uw werk wordt gemaakt!

Deze blog is geplaatst door mw. mr. drs. S.A. Sheoraj Panday
Senior bedrijfsjurist bij De Raadgevers en auteursrecht-expert. U bereikt haar op 06 22264823.

 

Uw bedrijf kan gebruikmaken van de kennis en ervaring van De Raadgevers. Onze gespecialiseerde juristen zorgen ervoor dat u juridisch up-to-date bent en blijft. Daardoor bent u voorbereid, kunt u de kosten binnen de perken houden maar belangrijker nog, u bent altijd bij.  Dat noemen wij ‘Ondernemen met een voorsprong!’

Bel 088 133 11 33 of mail service@deraadgevers.nl en informeer naar de mogelijkheden.

 

Start typing and press Enter to search