Hoe bindend is een werkgeversverklaring

Als werkgever krijg je weleens het verzoek van een werknemer met een tijdelijk contract om een werkgeversverklaring te ondertekenen. Veel werkgevers worden onzeker als ze een werkgeversverklaring af moeten geven aan hun werknemer. Het verlenen van een werkgeversverklaring is voor de werknemer een ‘grote’ gunst. Zo kan de werknemer een huurhuis huren of een hypotheek afsluiten. Het schept voor de werknemer geen zekerheid dat ze een arbeidscontract krijgen voor een onbepaalde tijd. Alsnog leggen werkgevers een dergelijk verzoek nog even op de stapel. Ze willen eerst zeker weten dat ze niet ‘arbeidsrechtelijk’ verbonden zijn aan hun werknemer.

Vast arbeidscontract niet af te dwingen met werkgeversverklaring

In een werkgeversverklaring worden de inkomsten toegelicht van jouw medewerker. Het geeft de hypotheekverstrekker meer inzicht in de financiële positie van hem of haar. De werkgeversverklaring is juridisch gezien geen bindend document. De werknemer kan zich niet beroepen op basis van deze verklaring, dat hij recht heeft op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Je ondertekent de werkgeversverklaring voor een extern doel, hierdoor kan de werknemer zich niet op het standpunt stellen dat er op basis van deze verklaring recht is ontstaan op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Jurisprudentie en de werkgeversverklaring

Ook uit jurisprudentie blijkt, dat een werknemer geen rechten kan ontlenen aan een verstrekte werkgeversverklaring. Dat is onder andere bepaald in een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. De rechtszaak ging over een werknemer die op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in dienst was getreden bij zijn werkgever. De werkgever had verschillende werkgeversverklaringen ondertekend.  De kantonrechter Den Bosch oordeelde dat de werknemer op basis van een werkgeversverklaring er niet op mocht vertrouwen dat hij daadwerkelijk een dienstverband had voor onbepaalde tijd, aangezien de werkgeversverklaring wordt verstrekt voor een extern doeleinde. De arbeidsovereenkomst werd geacht van rechtswege te zijn geëindigd en de loonvordering van de werknemer werd afgewezen.

Werkgeversverklaring heeft geen juridische gevolgen

Zoals je uit het bovenstaande kunt opmaken, heeft een werkgeversverklaring geen juridische gevolgen voor zowel voor de werknemer als werkgever, als het gaat over de voortgang van het dienstverband. Je kunt, om er zeker van te zijn dat jouw werknemer deze twee zaken niet met elkaar vermengt, een aparte mail of brief sturen aan jouw werknemer dat het ondertekenen van een werkgeversverklaring los staat van de beslissing om de arbeidsovereenkomst te continueren. Deze brief kun je hier downloaden.

Toch onduidelijk?

Laat het onze bedrijfsjuristen dan weten. Neem gerust contact met ons op en we helpen je verder. Wil je meer lezen over juridische onderwerpen? Bekijk dan onze blogs. Op ons online platform kun je gratis de werkgeversverklaring en de bijbehorende begeleidende brief downloaden.

Start typing and press Enter to search