Voldoet aanzegging in arbeidsovereenkomst aan aanzegverplichting bij herhaalde verlenging in strijd met contract?
Op 14 oktober 2024 heeft de kantonrechter geoordeeld dat met een aanzegging op voorhand in de arbeidsovereenkomst niet aan de aanzegverplichting wordt voldaan, als tweemaal in weerwil van de tekst in de arbeidsovereenkomst wordt verlengd en de derde keer niet. Werkgever veroordeeld om aanzegvergoeding te betalen.
Feiten:
ECLI:NL:RBROT:2024:10333
Werknemer heeft bij een attractiepark ( lees: werkgever) gewerkt op basis van drie aaneengesloten arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. In de arbeidsovereenkomsten staat steeds de volgende bepaling:
‘’De werkgever informeert de werknemer, dat de arbeidsovereenkomst, na het verstrijken van de overeengekomen duur niet zal worden voortgezet(artikel 7:668 BW)”.
Werkgever stelt dat zij met deze bepaling heeft voldaan aan de aanzegverplichting.
Werknemer stelt dat geen sprake is van een geldige aanzegging en vraagt daarom om toekenning van een aanzegvergoeding.
Oordeel:
In deze zaak is niet voldaan aan de wettelijke aanzegplicht. Uit de wet volgt dat een aanzegging schriftelijk dient plaats te vinden. Het gaat om een regel van dwingend recht. Werkgever is dus een aanzegvergoeding verschuldigd aan werknemer.
De kantonrechter bevestigt het standpunt van de werkgever dat uit de parlementaire geschiedenis blijkt dat een werkgever meteen bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst de mogelijkheid heeft om aan te geven dat er geen sprake is van een opvolgend contract.
Echter in de onderhavige zaak, waarin deze aanzegging tot driemaal toe in de opvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft gestaan, en er tweemaal in strijd met de aanzegging wél is verlengd, is de aanzegging in de arbeidsovereenkomst niet meer voldoende.
Aandachtspunten:
– De aanzegplicht: Wat is dat? Dat is de vanaf 1 januari 2015 geldende plicht die op de werkgever rust om, voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt, de werknemer schriftelijk te informeren:
- over het al dan niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst; en
- bij voortzetting, over de voorwaarden waaronder hij de arbeidsovereenkomst wil voortzetten.
– Deze plicht geldt alleen voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van zes maanden of langer.
-De bedoeling van de aanzegplicht is om tijdig aan de werknemer duidelijkheid te geven over zijn toekomst. De werknemer heeft recht op deze informatie te hebben, uiterlijk een maand voordat de arbeidsovereenkomst afloopt.
– De aanzegging dient schriftelijk te geschieden zoals volgt uit de wet (artikel 7:668 BW).
Daarvan wordt niet afgeweken, zelfs niet als de werknemer op een andere manier op de hoogte is gesteld en hij geen nadeel lijdt doordat het niet schriftelijk heeft plaatsgevonden.
-De sanctie op het niet aanzeggen is dat de werkgever aan de werknemer een vergoeding is verschuldigd van een maandsalaris. Dit geschiedt bij het niet tijdig aanzeggen naar rato. Betaalt de werkgever niet, dan moet de werknemer binnen twee maanden een verzoekschrift bij de kantonrechter indienen om betaling af te dwingen. Dit betreft de aanzegvergoeding.
In het geval van aanzegperikelen en hulp bij het indienen van een verzoekschrift om de betaling van de aanzegvergoeding af te dwingen, kunt u contact opnemen met de Raadgevers (088-1331133)