Vergoeding fee recruitmentbureau of niet?
In deze uitspraak gaat het over een recruitmentbureau, dat een kandidaat voor stelt bij een bedrijf waar ze vaker zaken mee doen; het bedrijf wijst deze kandidaat af. Ongeveer een half jaar later blijkt dat het bedrijf toch deze kandidaat in dienst heeft genomen, zonder het recruitmentbureau hiervan op de hoogte te stellen of de vergoeding/fee te hebben betaald, dat het bureau in rekening brengt in dit soort gevallen. Kan er in deze situatie gesproken worden van een succesvolle bemiddeling door het recruitmentbureau en kan dit bureau de bemiddelingskosten van het bedrijf vorderen? Dit was de situatie waar de rechtbank Rotterdam mee te maken kreeg.
Feiten
Op 20 april 2022 stelt een recruitmentbureau een kandidaat voor aan een bedrijf voor een kennismakingsgesprek met het doel om in dienst te treden bij dit bedrijf. De kandidaat wordt afgewezen, het bedrijf noemt als reden dat ze de kandidaat niet geschikt achten en er geen match volgens hen was. In januari 2023 komt het recruitmentbureau erachter dat de kandidaat toch in dienst is getreden bij het bedrijf en stelt dat er sprake is van een succesvolle bemiddeling en het bedrijf een bedrag van € 9.534,41 verschuldigd is aan het recruitmentbureau.
Het bedrijf betwist dat er sprake is van een overeenkomst en dat zij deze vergoeding verschuldigd is. Het bedrijf meent dat de kandidaat die uiteindelijk eind 2022 in dienst is getreden geworven is uit het netwerk van een HR medewerker van het bedrijf.
Oordeel van de rechtbank
De kantonrechter is van oordeel dat er wel sprake is van een overeenkomst tussen het bedrijf en het recruitmentbureau. De partijen hebben al meerdere keren zaken met elkaar gedaan en beide partijen wisten genoeg omtrent de gang van zaken. Nadat het recruitmentbureau de kandidaat heeft voorgesteld aan het bedrijf en het bedrijf de kandidaat in dienst neemt, is het bedrijf een vergoeding van tussen de 19%-22% van het jaarsalaris van de kandidaat verschuldigd aan het recruitmentbureau. De kantonrechter stelt vast dat de belangrijkste informatie om de standpunten van het bedrijf te onderbouwen, missen. Zoals de verklaring van de HR-medewerker. De kantonrechter oordeelt dat het bedrijf onvoldoende heeft onderbouwd dat de kandidaat zou zijn aangedragen door de HR-medewerker en pas eind 2022 in dienst is getreden. Er is dus sprake van een succesvolle bemiddeling door het recruitment bureau, dit betekent dat het bedrijf de vergoeding verschuldigd is aan het bureau.
Tips
Er bestaat geen eenduidige regel wanneer een overeenkomst van bemiddeling zoals deze ophoudt met bestaan. Check daarom altijd goed of in de overeenkomst staat opgenomen binnen welk termijn je als bedrijf geen betaling meer verschuldigd bent aan een recruitmentbureau indien je later toch een aangedragen kandidaat in dienst neemt, of maak hier goede afspraken over. En aan de andere kant: als je een recruitmentbureau bent, check dan goed hoe en (tot) wanneer je de afgesproken vergoeding kunt innen.
Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact op met je account jurist via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl