Prinsjesdag 2024:  Waar moet je  als ondernemer rekening mee houden?

De derde dinsdag van deze maand, 17 september 2024, werd de Troonrede voorgelezen door onze Koning Willem-Alexander.
Het nieuwe kabinet kwam met ambitieuze plannen voor Nederland, die zich nog wel moeten vertalen in concreet beleid.
Welke maatregelen heeft de overheid voor jou als werkgever en ondernemer in 2025 in petto? Hieronder een selectie van de belangrijkste te verwachten veranderingen.

  1. Koopkrachtmaatregelen: iedereen zal meer te besteden krijgen

Komend jaar kan iedereen een plusje in de koopkracht tegemoet zien, door belastingverlagingen in de bestaande belastingschijven en verhoging van de toeslagen. Daarnaast zal er een extra belastingschijf bij komen, waartegenover wel het dalen van de algemene heffingskorting staat.

Het eigen risico voor zorg zal worden bevroren en vanaf 2027 ruim gehalveerd worden naar een maximum van € 165,- euro per jaar. Het doel hiervan is dat de toegang tot de zorg gelijkwaardiger zal worden.

  1. Tekort aan personeel terugdringen en hervormingen op de arbeidsmarkt

Het kabinet wil maatregelen nemen om te stimuleren dat mensen die nu aan de zijlijn staan meer aan het werk kunnen gaan. Een andere manier om snel resultaat te boeken om het personeelstekort terug te dringen, is volgens het kabinet het stimuleren van parttimers om langer te werken.

Daarnaast gaat het kabinet zich richten op meer werkzekerheid voor flexwerkers en zelfstandigen en meer vaste banen. Het kabinet streeft daarmee naar een meer evenwichtige arbeidsmarkt. Er komt duidelijke regelgeving over de positie van zelfstandigen en een aanpak van schijnzelfstandigheid. Ook wordt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen ingevoerd.

Voorop staat dat mistanden en uitbuiting van arbeidsmigranten altijd moeten worden bestreden.

Het kabinet zal komend voorjaar een eerste inventarisatie van mogelijke verbeteringen voor de arbeidsmarkt van de toekomst presenteren.

  1. Ondernemingsklimaattop

Het kabinet zal een aantal instrumenten inzetten om te blijven werken aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Bedrijven worden aan minder regels gebonden, er komt een lastenverlichting voor ondernemers en er komt extra geld beschikbaar voor innovatie via Invest-NL .
Hiermee wil het kabinet bereiken dat het beleid voor bedrijfsleven in algemene zin voorspelbaarder wordt.
In het najaar 2024 zal een ondernemingsklimaattop plaatsvinden om samen met bedrijven te gaan bepalen wat nodig en mogelijk is om het vestigingsklimaat te verbeteren.

  1. Betere bereikbaarheid

Goede bereikbaarheid is voor bedrijven cruciaal. Daarom zullen de komende jaren de grootste onderhoudswerkzaamheden aan het wegennet en spoor ooit plaatsvinden. Voor de lange termijn worden plannen ontwikkeld voor een nieuwe infrastructuur.

  1. Energietransitie

Het kabinet is van plan om de capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet met voorrang aan te pakken, zodat bedrijven in de toekomst kunnen gaan uitbreiden. Nederland zal doorgaan met de verduurzaming van woningen en gebouwen, de ontwikkeling van kerncentrales en windparken als energiebron voor de toekomst en met het werken aan de leveringszekerheid. Het kabinet vindt het daarbij belangrijk dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar is.

  1. Bouwgrond

In Nederland strijden tal van gerechtvaardigde belangen met elkaar om voorrang op de beperkte ruimte. Het kabinet zal volgend zomer de Nota Ruimte gaan presenteren, waarin het richtinggevend moet zijn hoe we de schaarse ruimte in Nederland zo eerlijk mogelijk kunnen gaan verdelen. Er zal dan rekening moeten worden gehouden met de bouw van huizen, scholen en bedrijven. Maar ook met de infrastructuur, energievoorziening, waterveiligheid, landbouw, natuur en defensie.

 

De Raadgevers houdt vinger aan de pols

Wij blijven de ontwikkelingen en wetswijzigingen die al deze plannen mogelijk moeten maken op de voet volgen. Vooral de wetswijzigingen gericht op de hervorming van de arbeidsmarkt houden wij nauwlettend in de gaten.
Er komen daarvoor namelijk 2 belangrijke wetten aan: de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en de Wet meer zekerheid flexwerkers.
Doel van beide wetten is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en werknemers meer zekerheid te bieden. Dat heeft behoorlijke impact op hoe ZZP-ers kunnen worden ingezet in de toekomst.

Heb je vragen of wil je sparren over hoe bepaalde maatregelen uitpakken voor jouw onderneming? Neem dan contact met jouw accountjurist op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl.

 

Start typing and press Enter to search