Opheffing handhavingsmoratorium per 1 januari 2025

Op 1 mei 2016 is De Wet de regulering beoordeling arbeidsrelaties (hierna: Wet DBA) ingevoerd. Door deze wet moest het duidelijk worden wanneer er sprake was van een echt ZZP-er die als opdrachtnemer voor een organisatie werkt.

Helaas heeft de Wet DBA in de praktijk voor veel onrust en onzekerheid gezorgd.
Het toenmalige kabinet heeft daarom in 2016 het zogenaamde handhavingsmoratorium ingesteld. Daardoor werd door de Belastingdienst niet gehandhaafd op de nakoming van de Wet DBA. 

Per 1 januari 2025 komt er echter een einde aan het handhavingsmoratorium. Dit moratorium wordt namelijk opgeheven door het kabinet.

Wat heeft dit voor consequenties voor werken met ZZP-ers?

Bedrijven en organisaties die ZZP-ers inhuren kunnen vanaf 1 januari 2025  weer een boete en naheffingen krijgen als dat niet volgens de regels van de Wet DBA gaat.
Opdrachtgevers moeten er rekening houden dat na 1 januari 2025 de Belastingdienst de normale handhavingsregels omtrent de kwalificatie van arbeidsrelaties toepast, zonder eerst een aanwijzing te geven.
Daarbij geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij al stappen zetten om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Wel houdt de Belastingdienst er rekening mee dat eerder het handhavingsmoratorium gold en corrigeert daarom alleen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025.
Over de periode vóór 1 januari 2025, kan de Belastingdienst alleen correcties opleggen als er sprake is van kwaadwillendheid of als een eerdere aanwijzing van de Belastingdienst niet is opgevolgd.
De Belastingdienst kan tot maximaal vijf jaar terug de correcties opleggen.

De opheffing van het handhavingsmoratorium betekent niet dat de Belastingdienst vaker gaat handhaven, maar wel dat er een wijziging plaats kan vinden in de keuze van handhavingsinstrumenten.

ADVIES
Voor de Belastingdienst levert dit veel extra werk op.
Het is maar de vraag of de Belastingdienst dit meteen aankan. Er wordt namelijk geen extra personeel aangetrokken voor dit doel. Vermoedelijk zal de aandacht eerst uitgaan naar de sectoren waar op grote schaal ZZP-ers worden ingezet om het reguliere werk te doen en er eigenlijk sprake is van schijnzelfstandigheid. Denk aan de Zorg, Onderwijs en Bouw.

Goedwillende ondernemers in andere sectoren hoeven niet te vrezen dat de Belastingdienst meteen op 2 januari 2025 op de stoep staat.
Toch is het goed het beleid over ZZP inzet kritisch tegen het licht te houden en 2025 te gebruiken als overgangsjaar om schijnzelfstandigheid tegen te gaan , die in de loop van tijd mogelijk in de organisatie is geslopen.

Modelovereenkomsten komen te vervallen

De modelovereenkomsten van de Belastingdienst zorgen alleen maar voor schijnzekerheid vooraf, aldus het Kabinet.
De Belastingdienst beoordeelt alleen de schriftelijke overeenkomst en houdt daarbij geen rekening met alle specifieke omstandigheden van het geval. Vaak wordt de model ZZP overeenkomst in de praktijk anders uitgevoerd dan op papier is afgesproken. Alleen als er daadwerkelijk in de praktijk wordt gewerkt volgens een modelovereenkomst, is er geen sprake van loondienst.
Deze toetsing of de praktijk aansluit bij het papier kan alleen maar achteraf plaatsvinden.

Het kabinet heeft daarom besloten om het beoordelen van de modelovereenkomsten door de Belastingdienst te beëindigen en bestaande modelovereenkomsten niet meer te verlengen.

Wat betekent dit voor de modelovereenkomsten die reeds door opdrachtgevers worden gebruikt?

Lopende modelovereenkomsten die zijn goedgekeurd worden tot de einddatum van de goedkeuring worden gerespecteerd. Dit betekent voor de opdrachtgevers die reeds een goedgekeurde modelovereenkomst hanteren, dat zij daar gebruik van mogen maken tot de einddatum daarvan. De laatste einddatum van de modelovereenkomsten is in 2029.
De bestaande modelovereenkomsten worden niet meer verlengd.

Het kabinet wilde een toestroom van aanvragen op de valreep voorkomen. Daarom worden vanaf de aankondiging van het stopzetten in de Kamerbrief van 6 september 2024 geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen.

 

IN HOUSE training en THEMASESSIE

Voor veel ondernemers brengen deze wijziging een boel onzekerheid en zorgen met zich mee. Het inzetten van ZZP-ers moet kritisch worden bekeken.
De Raadgevers helpt graag mee om jullie beleid over ZZP inzet te actualiseren en om de risico’s in kaart te brengen.
Wij kunnen een bedrijfsgerichte training verzorgen, waarbij wij het werken met  ZZP-ers binnen jullie organisatie en de gebruikte opdrachtovereenkomsten tegen het licht houden. Daarbij geven we praktische tips om de risico’s zoveel mogelijk terug te dringen.


Save the date!

Op 21 november 2024 volgt een algemene themasessie over dit onderwerp, waarbij wij de laatste inzichten en aankomende wetgeving bespreken.

 

Meer weten over werken met ZZP-er’s vanaf 1 januari 2025? Neem dan contact op met je accountjurist bij De Raadgevers.

Start typing and press Enter to search