Onduidelijke formulering arbeidsvoorwaarde voor rekening werkgever

Op 28-06-2022 (ECLI:NL:RBNNE:2022:2527) heeft de kantonrechter geoordeeld dat een werkneemster bij het einde van haar dienstverband recht heeft op betaling van pro rata omzetafhankelijke bonusregeling. De kantonrechter benadrukte namelijk dat indien een arbeidsvoorwaarde niet duidelijk genoeg is geformuleerd, deze in het nadeel van de opsteller (in dit geval: werkgeefster) moet worden uitgelegd.

Feiten:

Werkneemster is sinds 1 april 1990 als advocaat in dienst bij werkgeefster. Op 18 februari 1999 zijn werkneemster en werkgeefster nieuwe salarisafspraken overeengekomen. Vanaf dat moment had werkneemster recht op een all-in salaris, te vermeerderen met 20% van haar omzet boven een x-bedrag per kalenderjaar (uitgaande van een fulltime dienstverband). De bedragen zijn in de hierop volgende jaren aangepast, maar het systeem van salarisbepaling is hetzelfde gebleven. Op 2 februari 2004 is het percentage van de omzet boven een x-bedrag verhoogd naar 30%.

Per 1 juli 2021 zegt werkneemster haar arbeidsovereenkomst op. In 2021 had zij een parttime dienstverband met een omvang van 70%. Werkneemster heeft bij het einde van haar dienstverband het vaste deel van haar salaris betaald gekregen, maar vindt dat werkgeefster ook naar evenredigheid van de gewerkte uren het variabele deel van haar salaris had moeten uitbetalen (over het eerste halfjaar van 2021). Er staat volgens werkneemster namelijk nergens een harde datum waarin staat dat zij pas recht heeft op (pro rata) variabel salaris als ze tot en met december van dat jaar in dienst is. Werkneemster vordert daarom betaling van het variabele salaris over het eerste halfjaar van 2021, te weten € 9.863,44. Werkgeefster is het hier niet mee eens. Zij stelt dat de bonusregeling maar op één wijze kan worden uitgelegd: alleen wanneer werkneemster in een bepaald jaar de omzetdrempel haalt, komt zij in aanmerking voor een bonus. Volgens werkgeefster werkt de bonusregeling daarom pas na afloop van ieder kalenderjaar, zeker nu werkneemster zelf haar arbeidsovereenkomst heeft opgezegd.

Oordeel kantonrechter:

De vraag is dus of werkneemster recht heeft op een pro rata betaling van de omzetafhankelijke component van haar salaris over de zes maanden dat zij in 2021 in dienst was. De kantonrechter vindt van wel. Hoe de verhouding tussen partijen in een schriftelijke regeling is geregeld kan namelijk niet alleen worden beantwoord op basis van de letterlijke bewoording. Van belang is de zin die partijen in de gegeven omstandigheden aan elkaars verklaringen en gedragingen en aan de context mochten toekennen, en wat zij redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.

In de bonusregeling tussen werkgeefster en werkneemster  is niet uitdrukkelijk bepaald of werkneemster pro rata recht heeft op een extra beloning indien de arbeidsovereenkomst voor het einde van een kalenderjaar eindigt. De bonusregeling moet volgens de kantonrechter dus in redelijkheid zo worden uitgelegd dat werkneemster ook in het geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst vóór het einde van een kalenderjaar pro rata recht heeft op de extra beloning. Indien een voldoende duidelijke formulering van een arbeidsvoorwaarde ontbreekt, moet de betreffende arbeidsvoorwaarde volgens de kantonrechter in het nadeel van de opsteller (in dit geval: werkgeefster) worden uitgelegd. Hierbij is het niet van belang dat beide partijen juridische professionals zijn. Bovendien heeft werkneemster de omzetdrempel pro rata gehaald en komt zij dus in aanmerking voor de extra beloning. De kantonrechter wijst daarom de vordering van werkneemster tot betaling van € 9.863,44 toe.

Tip:

Als werkgever ben je de opsteller van de arbeidsvoorwaarden waardoor in geval van onduidelijkheden vaak in jouw nadeel wordt geoordeeld. Zorg er daarom voor dat je de arbeidsvoorwaarden van werknemers voldoende duidelijk formuleert en vastlegt, zodat er niet snel discussie kan ontstaan over de betekenis en uitleg ervan.

 

Heb je vragen over een soortgelijke kwestie? Neem dan contact op met je accountjurist. Voor meer informatie bel naar 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl.

 

Start typing and press Enter to search