Hoe om te gaan met werknemers die niet tijdig terug kunnen komen van vakantie of in quarantaine moeten? Welke middelen heeft een werkgever?

Wanneer een werknemer op vakantie gaat naar een land waar op het moment van vertrek de code groen of geel van kracht is, dan kan de werknemer in beginsel geen verwijt worden gemaakt als hij later het land niet kan verlaten en/of in quarantaine moet.

Het wettelijk uitgangspunt is namelijk geen arbeid, wel loon, tenzij de werknemer niet kan werken door een omstandigheid die voor zijn/haar risico moet komen.
De gevolgen van het coronavirus zijn in beginsel niet aan de werknemer toe te rekenen. De werknemer behoudt daarom in principe recht op loon, indien hij door het coronavirus niet op werk kan verschijnen. Wel is de werknemer verplicht om terug te keren op werk zodra dat (op een verantwoorde manier) mogelijk is. Daarnaast moet de werknemer vanuit huis werken als dat mogelijk is.

Wanneer een werknemer op vakantie gaat naar een land waar op het moment van vertrek de code oranje of rood van kracht is (of te verwachten was dat die codes binnenkort afgekondigd zouden worden), dan is dit mogelijk wel toe te rekenen aan de werknemer. Je kunt als werkgever stellen dat een werknemer die twee weken in preventieve quarantaine moet na bezoek aan zo’n risicovol gebied, geen recht heeft op loon tijdens die quarantaine. Want als het niet op werk verschijnen aan de werknemer toe te rekenen is, heeft de werknemer geen recht op loon. Dit wordt anders als de werknemer (deels) vanuit huis kan werken. In dat geval krijgt de werknemer (deels) loon betaald voor de verrichte arbeid.

 

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Start typing and press Enter to search