Geen gerechtvaardigd vertrouwen (art. 3:35 BW) bij eenzijdige opzegging van de arbeidsovereenkomst door de werknemer.

Op 15-07-2022 (ECLI:NL:RBROT:2022:5820) heeft de kantonrechter geoordeeld dat gelet op de omstandigheden de werkgever reden had om te twijfelen aan de opzegging van de werknemer. Er was geen sprake van gerechtvaardigd vertrouwen in de opzegging per mail door de werknemer op grond van art. 3:35 BW.

Casus:

Werkneemster meldt zich op 1 december 2020 ziek na een positieve coronatest. Op 2 december mailt zij de werkgever een e-mail met daarin een aantal punten van kritiek die zij heeft op het coronabeleid. Dit mede omdat de werkneemster het beleid dat positief geteste werknemers zonder klachten, op vrijwillige basis, mogen komen werken. Op 7 januari 2021 geeft zij telefonisch en per mail aan dat zij wil stoppen bij werkgeefster. Werkgeefster vat dit op als een opzegging en heeft op 14 januari 2021 een eindafrekening van het dienstverband opgemaakt. Echter, werkneemster geeft aan dat de mail en het telefoontje niet als opzegging opgevat hadden mogen worden, nu haar wil en verklaring niet overeenkwamen. Zij vordert onder meer betaling van haar salaris tot de rechtsgeldige beëindiging daarvan.

Oordeel:

Volgens de kantonrechter mocht werkgeefster niet gerechtvaardigd vertrouwen dat werkneemster haar arbeidsovereenkomst wenste op te zeggen. Gevolgen van eenzijdige opzegging zijn te nadelig, dus mede daardoor mag een werkgever niet zomaar aannemen dat een verklaring van een werknemer doelt op beëindiging van de dienstbetrekking. Werkgeefster heeft tevens niet voldoende onderzoek gedaan of het doel van de werkneemster daadwerkelijk opzegging was, ook was zij bekend met de onrust en emotie van de werkneemster met betrekking tot het coronabeleid. Concluderend houdt dit in dat de opzegging geacht moet worden niet te hebben plaatsgevonden en de arbeidsovereenkomst voortduurt tot het moment waarop de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is beëindigd. Werkneemster heeft in beginsel recht op loon vanaf de datum dat de arbeidsovereenkomst geëindigd is.

Tip:

Ga als werkgever niet zonder grondig onderzoek uit van eenzijdige opzegging van de werknemer.

 

Indien je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met jouw accountjurist. Voor meer informatie: bel 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl.

Start typing and press Enter to search