Verzoek om persoonsgegevens te verwijderen hoeft (en kan ook) niet te worden gehonoreerd

Op 3 februari 2023 deed het Gerechtshof Den Haag uitspraak in een kwestie rondom het wissen van persoonsgegevens op grond van de AVG en WMO. Partij A verzocht Veilig Thuis om zijn persoonsgegevens in verschillende dossiers te verwijderen op grond van artikel 17 lid 1 AVG.

 

Wat was er aan de hand?

Veilig Thuis kreeg een melding over partij A en besloot, na nader onderzoek, om geen actie te ondernemen. Veilig Thuis berichtte partij A dat zij het dossier sloot. Daarop diende partij A een verzoek tot wissing van persoonsgegevens conform art. 17 in. Veilig Thuis weigerde het verzoek van partij A tot wissing van zijn persoonsgegevens.

De rechtbank stelt partij A in het gelijk en Veilig Thuis gaat vervolgens in hoger beroep.

Het Hof geeft in hoger beroep Veilig Thuis gelijk. Immers, geeft het Hof aan dat de noodzaak tot verwerking van de persoonsgegevens van partij A niet is komen te vervallen op het moment dat Veilig Thuis de melding sloot.

Veilig Thuis heeft de persoonsgegevens van partij A ook nodig voor het aanbieden van professionele hulp en de gegevens zijn ook belangrijk voor de beoordeling van latere meldingen van huiselijk geweld. Een veelvoud van meldingen kan namelijk aanleiding geven om meer onderzoek te doen.

Daarnaast is de wettelijke taak van Veilig Thuis om te fungeren als meldpunt voor gevallen of vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Om deze redenen is het voor Veilig Thuis nodig dat de persoonsgegevens worden behouden ook al wordt een melding of een dossier gesloten door haar.

 

Tip:

Bij verzoeken over wissen van persoonsgegevens is van belang dat gekeken wordt naar de wettelijke verplichtingen of taken dat een bedrijf heeft. Dat kan soms het doel zijn waarvoor de persoonsgegevens worden verwerkt, maar je ziet ook heel vaak dat in de wet een bijzondere bewaartermijn is opgenomen.  Gedurende deze bewaartermijn kan van de wissing van persoonsgegevens geen sprake zijn.

Zie onze toolbox rechten van betrokkenen

 

Heb je vragen over dit onderwerp of een gerelateerd onderwerp? Neem dan contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search