Het recht om vergeten te worden in Google

‘The right to be forgotten’, het is een veelbesproken onderwerp in de internetwereld. Wanneer potentiële klanten contact zoeken met een bedrijf zullen zij veelal eerst de naam van het bedrijf zoeken op Google. Het kan echter voorkomen dat je als persoon of bedrijf negatief naar voren komt in de zoekresultaten van Google. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Wat kun je hier aan doen?

Google wijst het verzoek om vergeten te worden af

In 2014 heeft de Europese rechter gesteld dat Google als zoekmachine persoonsgegevens verwerkt. Het gevolg hiervan is dat Google onder toepassing valt van de wetgeving omtrent bescherming van persoonsgegevens. De rechter heeft besloten dat iedere inwoner van Europa onder bepaalde voorwaarden het recht moet hebben om bepaalde resultaten uit een zoekmachine te laten verwijderen. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft Google de mogelijkheid geïntroduceerd om via een online formulier een verzoek in te dienen tot verwijdering van een bepaalde link.

Recentelijk heeft deze problematiek wederom tot een rechtszaak geleid en is de rechter nog eens een stap verder gegaan.

De rechter stelt Google in het ongelijk

Het ging hier om een advocaat die in het weekend een opstootje had gehad en hiervoor was veroordeeld. Wanneer zijn naam op Google werd gezocht kwamen er beelden naar voren waarin de advocaat met een kapmes aan het rondzwaaien is. De advocaat heeft het online formulier van Google ingevuld, maar Google wilde de betreffende zoekresultaten niet verwijderen.

Was dit besluit van Google terecht? Volgens de toenmalige rechtspraak wel. Google had een beslissing genomen die geheel in de lijn was met de manier waarop op dat moment omgegaan werd met veroordelingen. Veroordeelden konden vrijwel geen beroep doen op het vergeetrecht.

De rechter te Den Haag oordeelde echter anders. De rechter gaf aan dat de privacy van de betrokkene moet worden afgewogen tegen andere belangen. Dit betreft belangen als vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie van de internetgebruiker. In dit geval bepaalde de rechter echter dat de privacy van betrokkene zwaarder woog dan het recht op informatie van de internetgebruikers. Derhalve moest Google de betreffende zoekresultaten verwijderen.

Persoonlijke omstandigheden betrokkene

Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens kan de betrokkene Google verzoeken om gegevens te wijzigen of verwijderen als deze feitelijk onjuist, onvolledig of niet ter zake dienend zijn. Ook moet er bij de beoordeling van een dergelijk verzoek rekening worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de betrokkene.

Met name vanwege de belangenafweging, welke de rechter kan toepassen, kan het in bepaalde gevallen de moeite lonen om een juridisch oordeel over je situatie te vragen.

De juristen van De Raadgevers hebben vaak te maken met juridische vraagstukken betreffende bescherming van persoonsgegevens en privacy. Ze volgen de laatste ontwikkelingen hieromtrent nauwgezet. Tevens adviseren wij cliënten op welke wijze zaken dienen te worden aangepakt. Kortom, voor al uw vragen ten aanzien van privacybescherming en privacy-gerelateerde onderwerpen kunt u bij ons terecht.

Deze blog is geplaatst door mw. mr. drs. S.A. Sheoraj Panday
Senior bedrijfsjurist  en privacy-expert bij De Raadgevers.

Uw bedrijf kan gebruikmaken van de kennis en ervaring van De Raadgevers. Onze gespecialiseerde juristen zorgen ervoor dat u juridisch up-to-date bent en blijft. Daardoor bent u voorbereid, kunt u de kosten binnen de perken houden maar belangrijker nog, u bent altijd bij.  Dat noemen wij ‘Ondernemen met een voorsprong!’

Bel 088 133 11 33 of mail service@deraadgevers.nl en informeer naar de mogelijkheden.

 

Start typing and press Enter to search