Gaan AVG rechten over op de erfgenamen?

Eiser vorderde bij de rechtbank een schadevergoeding van de Belastingdienst wegens inbreuk op zijn AVG rechten. De Belastingdienst had zonder toestemming van eiser onjuiste persoonsgegevens met buitenlandse belastingdiensten gedeeld. Tijdens de procedure overlijdt eiser.

De erfgenamen van eiser nemen na zijn overlijden het standpunt in dat de vorderingen van eiser door erfopvolging hen nu toekomen. In het burgerlijk wetboek staat namelijk dat de erfgenamen van een overledene diegene opvolgen in alle voor overgang vatbare rechten die de overledene toekwamen. De erven geven ook aan dat er  een schadevergoeding was geëist door hun overleden erflater welk een voor overgang vatbaar recht is. Bovendien stellen de erven dat de onjuistheid van de gegevens voor hun ook fiscale gevolgen heeft. Hierdoor hebben de erven belang bij de overname van deze procedure.

 

Oordeel van de rechter

De rechter is het niet eens met de erven en verwijst daarvoor ook naar een eerdere uitspraak van de Raad van State. De rechter komt tot de conclusie dat de rechten op grond van de AVG, zoals het recht op inzage, het recht op correctie, beperking van de verwerking en de kennisgevingsplicht uiterst persoonlijke rechten zijn. Deze rechten komen slechts één persoon toe en kunnen niet op anderen overgaan. Dat geldt ook voor een schadevergoedingsverzoek dat op een van de AVG rechten is gebaseerd.

Daar komt nog bij dat de AVG niet van toepassing is op persoonsgegevens van overledenen. De rechter merkt op dat de erven de onjuistheid van de fiscale gegevens bij de Belastingdienst in een zelfstandige procedure aan de orde kunnen stellen.

 

Heb je vragen over een soortgelijke kwestie? Neem dan contact op met je accountjurist. Voor meer informatie bel naar 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl.

Start typing and press Enter to search