E-fashion in strijd met wet bescherming persoonsgegevens

Werkgevers willen gezond personeel en helpen daar dan ook graag een handje aan mee. Bijvoorbeeld door korting op sportabonnementen aan te bieden, eigen sportruimtes in te richten of door het kantoormeubilair aan te passen aan wensen van werknemers in verband met bijvoorbeeld rugklachten. Maar wist je dat je als werkgever soms inbreuk maakt op de Wet Bescherming Persoonsgegevens, ook al heb je er alleen maar goede bedoelingen mee? 

E-fashion voor werknemers

Tegenwoordig heb je namelijk wearable technology. Ook wel e-fashion genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de e-watch met een gezondheidsapp inclusief de welbekende stappenteller. Een leuk cadeautje van werkgevers voor zijn werknemers in het kader van gezond personeel natuurlijk.

Presentje in strijd met Wet Bescherming Persoonsgegevens

Twee werkgevers kochten voor hun werknemers e-fashion in de vorm van armbandjes, met als doel om de werknemers zich bewust te laten worden van hun levensstijl en om ze te motiveren voor een gezondere levensstijl. Een mooi streven, maar beide werkgevers kregen nu inzicht in de hoeveelheid beweging van de werknemers. Zelfs het slaappatroon werd gemonitord. En laat dit nu in strijd zijn met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Registreren van persoonsgegevens niet toegestaan

Het betreft namelijk gevoelige gegevens van de werknemers en daarvoor gelden strenge eisen. Zelfs als de werknemer toestemming heeft gegeven, is het verwerken van deze gegevens door werkgevers niet toegestaan. Wel mag de werkgever deze wearable technology cadeau doen aan zijn werknemers, maar dan zonder specifieke voorwaarden voor het gebruik ervan.

Zoek je dus een leuk presentje voor je werknemers, waar jij binnen je bedrijf ook nog wat aan hebt? E-watches en andere e-fashion kunnen, zolang je de gegevens zelf maar niet registreert. Natuurlijk kun je hiermee wel een gezondere leefstijl stimuleren.

Meer weten over Wet Bescherming Persoonsgegevens?

Wil je meer informatie over deze wetgeving en de aangescherpte Wet Melding Datalekken? Op 19 april 2016 organiseren we een gratis bij te wonen seminar voor ondernemers. Je bent van harte welkom om hier bij aan te sluiten.

Start typing and press Enter to search