Diefstalbeveiliging: cameratoezicht in de sportschool

Recent kwamen berichten naar buiten over een fitnessketen die zijn klanten (zonder dat zij dat wisten) filmde. Zo waren er bijvoorbeeld camera’s op de kleedkamers gericht. Er is zelfs één geval bekend waarbij er camera’s op de douchecabines gericht waren. De reden hiervoor lag, zo meldt de fitnessketen, in de preventie van diefstal.

Regels en voorwaarden

Aan cameratoezicht op de werkvloer zijn veel regels verbonden. Immers wordt hiermee privacygevoelige informatie verwerkt, vaak zonder dat de betrokkenen zich hiervan bewust zijn. Voorafgaande toestemming van de betrokkenen is essentieel.

De Wet bescherming persoonsgevens (Wbp) geeft dan ook diverse voorwaarden voordat cameratoezicht geoorloofd is. Denk hierbij aan kennisgevingen, voorafgaande toestemming enzovoort. Slechts in uitzonderlijke gevallen (hoge mate van verdenking van diefstal) is onopvallend cameratoezicht op medewerkers zonder dat zij dit weten geoorloofd, maar dan ook alleen voor zolang als dit echt noodzakelijk is. Het doel mag niet op een minder ingrijpende wijze bereikt kunnen worden.

Daarnaast mag het cameratoezicht niet zonder reden plaatsvinden. Er moet een zogeheten ‘gerechtvaardigd’ belang zijn zoals diefstalverdenking of de bescherming van bezoekers en personeel.

Ook moet er een privacytoets plaatsvinden, waarbij wordt beoordeeld wat de inbreuken zijn op de persoonlijke levenssfeer van de bezoekers of het personeel. In het geval bij de fitnessketen zou waarschijnlijk uit deze toets zijn gekomen dat de inbreuk op de levenssfeer van de klanten te ingrijpend zou zijn geweest.

De bewaartermijn van de cameragegevens is in beginsel maximaal vier weken. Slechts in gevallen van diefstal mogen de verkregen beelden worden bewaard totdat alles is afgehandeld.

Gevolgen

De gevolgen van onrechtmatig cameratoezicht wat niet aan de regels uit de Wbp voldoet, kunnen groot zijn. Er worden hoge boetes opgelegd voor gevallen waarbij het toezicht niet aan de regels voldoet. De Raadgevers heeft tijdens de Zomeractie Personeelshandboek een Cameratoezicht-reglement in de aanbieding, waarmee u aan alle geldende regelgeving voldoet. Informeer vrijblijvend bij uw huisjurist naar de mogelijkheden!

Deze blog is geplaatst door mr. A.M. Buitenhuis en mr. drs. S.A. Sheoraj Panday
Bedrijfsjuristen  en privacy-experts bij De Raadgevers.

Uw bedrijf kan gebruikmaken van de kennis en ervaring van De Raadgevers. Onze gespecialiseerde juristen zorgen ervoor dat u juridisch up-to-date bent en blijft. Daardoor bent u voorbereid, kunt u de kosten binnen de perken houden maar belangrijker nog, u bent altijd bij.  Dat noemen wij ‘Ondernemen met een voorsprong!’

Bel 088 133 11 33 of mail service@deraadgevers.nl en informeer naar de mogelijkheden.

 

Start typing and press Enter to search