Camerabeelden vormen geen inbreuk op privacy werknemers

Om de uitstoot van schadelijke stoffen bij te houden, plaatste de Omgevingsdienst camera’s  rond het bedrijfsterrein van Tata Steel. Werknemers werden, zowel bij aankomst als bij het verlaten van hun werkplaats bij Tata Steel, op beeld vastgelegd. Tata Steel nam het standpunt in dat het cameratoezicht een te verregaande inbreuk op de privacy van haar werknemers vormde en daarom onrechtmatig was.

Tata Steel startte ook een kort geding tegen de Omgevingsdienst, waarin zij vorderde dat de rechter in kort geding bepaalde dat de camera’s onrechtmatig zijn vanwege de grote impact op de privacy van haar werknemers. Echter oordeelt de rechter in kort geding dat er geen sprake is van onrechtmatige cameratoezicht, nu het cameratoezicht niet op de persoon is gericht. Het toezicht strekt enkel tot het proces van de uitstoot en leidt dus niet tot een inbreuk op de privacy van de werknemers. De werknemers worden daarentegen ook niet herkenbaar in beeld gebracht.

De rechter oordeelde in dit geval niet in het voordeel van Tata Steel. Afhankelijk van de feiten en omstandigheden kan de rechter, ook in kort geding, anders oordelen.

Bij Tata Steel betrof het cameratoezicht door een externe partij. Veel ondernemingen zie je steeds vaker gebruik maken van intern cameratoezicht.

 

Tips: 

  • Heb je een gerechtvaardigd belang om gebruik te maken van cameratoezicht? De camera’s moeten noodzakelijk zijn voor het doel waarvoor je het wilt gebruiken.
  • Als je met een minder vergaand middel ook je doel kunt bereiken, dan zal je het minder vergaande middel moeten inzetten. Immers moet je als werkgever ervoor zorgen dat de inbreuk op de privacy voor werknemers zo klein mogelijk is.
  • als werkgever heb je ook een informatieplicht naar je werknemers toe. Dit houdt in dat je werknemers dient te informeren over de camera’s, uitlegt wat het doel is, wie de beelden bekijken, wanneer je de beelden aan derden (zoals politie) moet verstrekken en ook hoe lang je beelden bewaart.

Zie onze toolbox Cameratoezicht

 

Heb je vragen over dit onderwerp of een gerelateerd onderwerp? Neem dan contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl

Start typing and press Enter to search