Zieke Werknemer krijgt in tweede ziektejaar tijdens vakantie volledig loon!
Op 09-12-2021 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie geoordeeld dat het vakantieloon tijdens ziekte gelijk is aan het ‘reguliere’ loon en niet aan een eventueel gekort loon tijdens ziekte.
Casus
Een ambtenaar van de Belastingdienst was sinds 24-11-2015 langdurig (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wegens ziekte en was aan het re-integreren. Volgens het toepasselijk Rijksambtenarenreglement (ARAR) had hij in zijn eerste ziektejaar 100% doorbetaling van zijn bezoldiging ontvangen. In het tweede ziektejaar werd dat 70% voor de uren die hij nog ziek was en 100% voor de uren die hij inmiddels weer werkte.
In 2017 nam deze ambtenaar vakantie op. Over de uren die hij nog ziek was ontving hij 70% van zijn bezoldiging als vakantieloon. De ambtenaar meende echter dat hij tijdens zijn vakantie recht had op de volle 100% van zijn salaris bij volle gezondheid, over alle opgenomen vakantie uren.
Na afwijzing van zijn bezwaar kwam de zaak bij de afdeling Bestuursrecht van de rechtbank Overijssel (oktober 2017). Het duurde nog tot mei 2020 voordat deze Rechtbank besloot prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.
Deze drie gestelde vragen kunnen samengevat worden in één vraag, namelijk:
kan het vakantieloon tijdens ziekte worden gebaseerd op het gebruikelijke loon tijdens ziekte (dus 70% in dit geval), als dat lager is dan het regulier bedongen loon ?
Overwegingen Hof van Justitie
(ECLI:EU:C:2021:987)
Ten eerste wordt opgemerkt dat het jaarlijkse recht op vakantie met behoud van loon een bijzonder belangrijk beginsel van sociaal recht van de Europese Unie is
Voor de bepaling van de aanspraak op vakantie wordt verondersteld dat werknemer heeft gewerkt. Daarom berekent men de omvang van het recht op vakantie in beginsel op basis van de overeengekomen uren, ook als deze tijdens ziekte niet daadwerkelijk zijn gewerkt.
Uit de Europese jurisprudentie met betrekking tot het loonbegrip volgde al eerder dat de ook een zieke werknemer tijdens zijn vakantie recht heeft op het volle normale loon, omdat hij op dat moment in een situatie moet worden gebracht die qua beloning vergelijkbaar is met de situatie tijdens gewerkte periodes.
Hoewel de invulling van het loonbegrip in principe is voorbehouden aan Lidstaten, mag dit geen gevolgen hebben voor het recht van de zieke werknemer op die vergelijkbare positie.
Als het vakantieloon van de zieke werknemer lager zou zijn dan zijn normale volledige loon, weerhoudt dit de werknemer wellicht van het opnemen van vakantie. Dat is niet de bedoeling.
Het intreden van arbeidsongeschiktheid is onvoorzienbaar en onafhankelijk van de wil van de betrokkenen werknemer. Daarom moet een zieke werknemer die vakantie opneemt in dezelfde positie verkeren, dus hetzelfde worden behandeld, als een werknemer die daadwerkelijk heeft gewerkt.
Conclusie
Een zieke werknemer die vakantiedagen opneemt, heeft tijdens deze vakantie recht op het volledige niet-gekorte salaris.
Opbouw vakantiedagen gaat gewoon door tijdens ziekte
Vaak wordt gedacht dat zieke werknemers geen vakantie hoeven op te nemen. Dat is een misverstand.
Het is juist de bedoeling dat ook zieke werknemers vakantie opnemen als zij daartoe medisch gezien in staat zijn. Ook voor een zieke werknemer is het nodig om bij te komen en er even tussen uit te zijn. Tijdens een vakantieperiode hoeft een zieke werknemer geen re-integratieplichten na te komen.
Dat een zieke werknemer gewoon vakantie moet opnemen is ook rechtvaardig. Want arbeidsongeschikte werknemers bouwen tijdens de ziekte wel volledig recht op vakantiedagen op. Nemen zij geen vakantiedagen tijdens de ziekteperiode op, dan ontstaat er een soort spaarpot aan vakantiedagen. De werkgever moet dan na de ziekte opeens nog een boel opgepotte vakantiedagen toe kennen of uit betalen.
Tip:
- Stimuleer als werkgever het opnemen van vakantie tijdens ziekte, anders reken je aan het einde van de 104 weken periode, nog over 2 jaar vakantiedagen af;
- Maak – schriftelijk – duidelijk dat als de vakantiedagen niet worden opgenomen, deze gewoon vervallen, ook tijdens ziekte. De wettelijk vakantiedagen vervallen 6 maanden na het opbouwjaar. De bovenwettelijk na 5 jaar.
- Deze regeling kan bijvoorbeeld in een Personeelsreglement of Personeelshandboek worden uitgewerkt.
- Betaal tijdens vakantie aan de zieke werknemer wel het volledige salaris uit over alle opgenomen vakantie uren. Ook als de loondoorbetalingsverplichting minder dan 100% is.
Vragen of een ziekte reglement laten opstellen?
Neem hierover gerust contact op met je account jurist!
Dit artikel is geschreven door mr Judith van der Woude -Verstrijden, senior jurist Arbeidsrecht bij de Raadgevers.