Werkneemster kan zich niet vinden in alle kritiek, terecht ontbonden arbeidsovereenkomst wegens verstoorde arbeidsverhouding (g-grond)

Mag je een werkneemster die werkelijk alle kritiek op haar houding en functioneren wegwuift ontslaan? En wat als je dan geen verbeterplan hebt opgesteld? In deze zaak boog het hof Arnhem-Leeuwarden zich over zo een soort werkneemster. De werkgever verzocht de rechter om de arbeidsovereenkomst te beëindigen wegens een verstoorde arbeidsverhouding.

 

Feiten

Werkneemster is sinds augustus 2018 werkzaam bij Noorderbreedte, een organisatie die zorg levert voor kwetsbare groepen in Friesland. Kort samengevat komt het erop neer dat de leidinggevenden van de werkneemster in de paar jaar tijd dat zij bij Noorderbreedte werkte signalen kregen van collega’s dat het moeilijk was om met deze werkneemster te werken. Hier zijn meerdere gesprekken over gevoerd met de werkneemster zelf en er zijn ook gespreksverslagen gemaakt, waarin de kritiek goed is gerapporteerd. Dat is belangrijk vanuit juridisch perspectief, want in dit geval is de reden tot ontbinding echt een opeenstapeling van meerdere incidenten en gesprekken.

Na weer een overplaatsing klaagden de nieuwe collega’s al na één werkweek dat de samenwerking moeizaam was en dat het als lastig werd ervaren om feedback aan haar te geven. De werkneemster wierp wederom alle kritiek van zich af. Noorderbreedte gaf aan een patroon te zien en er eigenlijk geen vertrouwen meer in te hebben dat werkneemster dit patroon nog zou kunnen doorbreken. Toen de werkneemster daarop reageerde dat ze aangifte van smaad zou gaan doen, besloot Noorderbreedte de volgende dag haar te ontslaan door een ontbindingsverzoek bij de rechter in te dienen. Als reden werd een verstoorde arbeidsverhouding aangevoerd.

 

Eis en verweer

Nadat de kantonrechter Noorderbreedte in het gelijk stelt en de arbeidsovereenkomst ontbindt (met toekenning van de transitievergoeding), gaat werkneemster in hoger beroep met het standpunt dat de overeenkomst onterecht is ontbonden. Volgens haar is de arbeidsrelatie niet ernstig en duurzaam verstoord en is overplaatsing nog mogelijk, terwijl de kantonrechter oordeelde dat “overplaatsing niet in de rede ligt”. Als die eis niet zou worden toegekend, eiste ze een billijke vergoeding bovenop de transitievergoeding. Dat is een extra compensatie die soms wordt toegekend aan een werknemer als deze bijvoorbeeld onterecht is ontslagen. Noorderbreedte gaat uiteraard tegen al deze eisen in.

 

Oordeel

Het hof bevestigt in hoger beroep het oordeel van de kantonrechter en motiveert dat besluit stapsgewijs. Allereerst wordt de vraag beantwoord of de arbeidsverhouding ernstig en duurzaam verstoord is. Uit de vele gesprekken, een poging tot mediation zonder al te veel resultaat en de ontkenning van alle kritiek door de werkneemster op de zittingen concludeert het hof dat de werkneemster simpelweg niet inziet dat het een werkgever vrijstaat om commentaar te leveren op het functioneren van een werknemer en dat zij het probleem telkens buiten haar schuld legt.

Hoewel er geen officieel verbeterplan is opgesteld en dat vaak wel wordt geëist van een werkgever, blijkt uit de omstandigheden van dit specifieke geval dat Noorderbreedte de werkneemster alsnog intensief heeft begeleid en dus kansen heeft gegeven om zichzelf te verbeteren. Een herplaatsing achtte het hof ook redelijkerwijs onmogelijk in deze situatie.

Noorderbreedte mag op basis van deze situatie geen vertrouwen meer hebben in een werkbare arbeidsverhouding en dus werd het hoger beroep verworpen. De werkneemster kreeg dus alleen een transitievergoeding toegekend, geen billijke vergoeding.

 

Tip

Heb jij als werkgever te maken met een werknemer die niet goed functioneert door bijvoorbeeld moeite in de samenwerking, in het ontvangen van feedback of iets anders, zorg dan voor een goede documentatie van eventuele gesprekken en voorvallen die plaatsvinden en voor goede begeleiding van je HR-afdeling (als je die hebt).

Van een werknemer mag worden verwacht dat hij redelijke kritiek ter harte neemt en aan zichzelf probeert te werken. Als de situatie langere tijd heel stroef blijft en uitzichtloos wordt, mag je als werkgever dus nadenken over beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Mocht het zover komen, dan staan De Raadgevers uiteraard voor je klaar om ervoor te zorgen dat dit op een zorgvuldige en juiste manier gebeurt.

Heb je vragen over een soortgelijke kwestie? Neem dan contact op met je accountjurist. Voor meer informatie bel naar 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl.

Start typing and press Enter to search